Eforturi de redresare în China: liderii anunță noi măsuri pentru a stopa declinul imobiliar și a stimula creșterea economică
Liderii chinezi au promis să stopeze declinul pieței imobiliare și să stimuleze creșterea economică, după ce au recunoscut că măsurile adoptate recent de Banca Centrală nu vor fi suficiente.
Autoritățile au anunțat că vor majora sprijinul acordat persoanelor vulnerabile: gospodăriile cu doi sau mai mulți copii vor primi 800 de yuani (85 lire sterline) pe lună pentru fiecare copil, cu excepția primului. De asemenea, vor oferi administrației locale bani și puterea de a interveni pentru a preveni scăderea pieței imobiliare, inclusiv prin achiziționarea de proprietăți neocupate, oferind posibilitatea de a obține un împrumut suplimentar de până la 213 miliarde de lire sterline de la stat.
Statul își propune să atingă o creștere economică de 5% în acest an, scrie The Guardian.
Separat, China ia în considerare injectarea a până la 1.000 de miliarde de yuani în cele mai mari bănci de stat pentru a crește capacitatea acestora de a oferi împrumuturi.
Creșterea economică a Chinei a fost susținută de un impuls al dezvoltărilor rezidențiale și de creșterea prețurilor la imobiliare, însă surplusul de locuințe în ultimii ani a cauzat scăderea prețurilor în multe orașe.
Vezi și Imobiliare în China: Prețurile locuințelor noi au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 9 ani
Unele dintre cele mai mari companii imobiliare din a doua cea mai mare economie a lumii fie au dat faliment, fie au datorii uriașe.
Planul propus marchează o schimbare față de politicile anterioare fragmentate și o recunoaștere din partea președintelui Chinei, Xi Jinping, că economia în declin are nevoie de un program mai coordonat de măsuri, susținut de un pachet mai mare de subvenții.
Datele economice din ultimele luni au fost sub așteptările oficiale, ridicând îngrijorări că obiectivul de creștere este în pericol; obiectivul de creștere de 5% este relativ modest în comparație cu standardele istorice.
Banca centrală a Chinei a redus ratele dobânzilor și a relaxat regulile de împrumut ale băncilor locale în această săptămână, în cea mai îndrăzneață intervenție de stimulare a economiei de la pandemia de coronavirus.
După anunțul liderilor politici, acțiunile companiilor imobiliare chineze au crescut cu peste 8%, iar în rândul companiilor înregistrate în Hong Kong au crescut cu 9%. Yuanul și randamentele obligațiunilor chinezești au crescut, de asemenea.
Sprijin fiscal limitat
Creșterea economică a Chinei a încetinit, afectată de criza imobiliară și de încrederea scăzută a consumatorilor. Economiștii au solicitat mai multe măsuri de stimulare, în special pe plan fiscal.
„Suntem surprinși de lipsa de stimulente fiscale, deși par foarte dispuși să implementeze acum stimulente de politică monetară”, a declarat Edmund Goh, șeful departamentului de venituri fixe din China la Abrdn, pentru CNBC.
O analiză realizată de Goldman Sachs în această lună a indicat că recentele emisiuni de obligațiuni ale autorităților locale au fost destinate mai degrabă acoperirii deficitelor bugetare decât susținerii unei creșteri suplimentare. Criza imobiliară a redus vânzările de terenuri, cândva o sursă majoră de venituri pentru administrațiile locale.
Li Yunze, ministrul Administrației Naționale de Reglementare Financiară, a declarat în cadrul conferinței de presă de marți că încetinirea vânzărilor de pe piața imobiliară a îngreunat livrarea caselor de către companiile imobiliare în termenul stabilit.
În ianuarie, China a lansat un plan pentru a determina ce proiecte imobiliare să sprijine cu prioritate. Li a declarat că au fost aprobate peste 5.700 de astfel de proiecte, cu o finanțare totală de 1,43 trilioane de yuani. Aceasta a permis finalizarea a peste 4 milioane de locuințe, a spus el. Cu toate acestea, diferența rămâne mare. La sfârșitul anului trecut, Nomura estima că aproximativ 20 de milioane de locuințe în China fuseseră vândute în avans, dar nu fuseseră finalizate și livrate cumpărătorilor.