Imobiliare în China: Prețurile locuințelor noi au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 9 ani

Redacția Digi Economic Data publicării:
imobiliare china
sursa: shutterstock.com/

Prețurile locuințelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de 9 ani, întrucât măsurile de sprijin nu au reușit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar.

Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 5,3% față de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Național de Statistică (BNS).

În termeni lunari, prețurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, în linie cu cel din iulie.

Piața imobiliară continuă să se confrunte cu probleme, în special cea a dezvoltatorilor profund îndatorați, cu apartamente nefinalizate și cu scăderea încrederii cumpărătorilor, ceea ce pune presiune pe sistemul financiar și amenințând ținta de creștere economică de 5% pentru 2024.

Un sondaj realizat de Reuters a estimat că prețurile locuințelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 și cu 3,9% în 2025, pe măsură ce sectorul luptă să se stabilizeze. 

„Piața imobiliară din China se află încă în proces de redresare treptată, deoarece cererea cumpărătorilor, veniturile și încrederea vor avea nevoie de timp pentru a se recupera”, a declarat Zhang Dawei, analist-șef la agenția imobiliară Centaline. „Piața așteaptă politici mai puternice.”

Investițiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuințe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.

Factorii politici chinezi și-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare și reducerea costurilor de cumpărare a caselor, revitalizând parțial cererea în marile orașe. Orașele mai mici, care se confruntă cu mai puține restricții de cumpărare a locuințelor și au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile.

Din cele 70 de orașe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creșteri ale prețului locuințelor atât în ​​termeni lunari, cât și anuali.

„Având în vedere încetinirea tot mai accentuată a creșterii economice sub noile provocări din a doua jumătate a anului, ne așteptăm ca Beijingul să fie, în cele din urmă, forțat să acționeze ca ultimul constructor disponibil, oferind direct finanțare pentru proiectele rezidențiale întârziate care au fost deja pre-vândute", a declarat Nomura într-o notă de cercetare publicată vineri.