Italia va produce vinuri fără alcool. Cum se vor numi
După ani întregi de polemici pe seama denumirii sortimentelor de vin fără alcool, autoritățile din Italia au permis producătorilor din ţară să utilizeze denumirea consacrată pe etichetă.
Decretul, care a fost aprobat de Ministerul italian al Agriculturii, marchează sfârşitul procesului de atestare a produselor vinicole a căror conținut de alcool este redus sau absent din compoziție. Anterior, reglementările impuneau ca sucul de struguri fermentat să conţină cel puţin 8,5 % alcool pentru a putea fi etichetat drept vin.
Italia este o țară cu tradiție în industria viticolă iar subiectul a fost intens dezbătut pe parcursul ultimilor doi ani. Autoritățile s-au temut mult timp că acceptarea denumirii de vin, pentru produsele care nu îndeplinesc standardele minime de alcool, va induce consumatorul nefamiliarizat în eroare.
Spre deosebire de situaţia din alte ţări mari producătoare de vin, sortimentele cu conţinut scăzut de alcool şi vinurile fără alcool din Italia nu se vor califica pentru statutul de „vin cu denumire de origine protejată" (DOP). Această restricţie se aplică celor mai emblematice categorii de vinuri din Peninsulă. Reglementările DOP specifică caracteristicile definitorii ale acestor vinuri, inclusiv conţinutul minim de alcool, informează portalul media, Virgilio.
Primele astfel de produse după noua legislație sunt aşteptate să intre pe piaţa italiană în 2025. Potrivit statisticilor, Italia a produs 43,9 milioane de hectolitri de vin tradiţional anul trecut.