Banca centrală a Chinei adoptă o serie de măsuri pe fondul adâncirii crizei economice. Vizează stimularea consumului și a imobiliarelor

G.C. Data publicării:
economie china
sursa: shutterstock.com/

Banca centrală a Chinei a anunțat marți noi măsuri de sprijin, în contextul adâncirii crizei economice.

China va reduce cu 50 de puncte de bază cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să dețină, cunoscută sub numele de rata rezervelor minime obligatorii, a declarat marți, în timpul unei conferințe de presă, guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Pan Gongsheng, potrivit CNBC.

Pan, care s-a adresat jurnaliștilor alături de alți doi șefi ai autorității de reglementare financiară, nu a indicat exact momentul când banca centrală va relaxa politica, dar a spus că va avea loc în viitorul apropiat. În funcție de condiții, ar putea exista o altă reducere de 0,25 până la 0,5 puncte de bază până la sfârșitul anului. De asemenea, a menționat că Banca va reduce rata repo pe 7 zile cu 0,2 puncte procentuale.

Lynn Song, economist șef pentru China ING, a evaluat anunțul privind reducerea ratei repo drept „cea mai importantă” mișcare anunțată în timpul conferinței de presă.

„Piețele se așteptau la mai multe reduceri ale ratei de 10 puncte de bază, astfel că o reducere de 20 de puncte de bază reprezintă o mișcare ușor mai puternică decât cea așteptată”, a spus el într-o notă de marți. „Cu toate acestea, impactul net va depinde dacă vom vedea reduceri suplimentare în viitor sau dacă Banca va aștepta să vadă ce se va întâmpla după pachetul de politică anunțat astăzi.”

Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii a fost mai mult o mișcare de stimulare a sentimentului, deoarece provocarea nu este lipsa de fondurilor a băncilor, ci cererea limitată pentru împrumuturi, a adăugat Song.

Mai târziu, în cadrul conferinței de presă, Pan a semnalat că ar putea urma o reducere de 0,2-0,25% a ratei de bază a împrumuturilor, fără a preciza când sau dacă se referea la LPR pe un an sau pe cinci ani. Vinerea trecută, Banca a menținut neschimbate principalele sale rate de referință pentru împrumuturi în cadrul fixării lunare. LPR afectează împrumuturile pentru companii și gospodării, inclusiv creditele ipotecare.

Pan a conturat, de asemenea, planuri de a sprijini în continuare piața imobiliară aflată în dificultate, inclusiv extinderea măsurilor pentru doi ani și reducerea ratelor dobânzilor la ipotecile existente.

Anunțurile oficiale privind politicile vor fi publicate pe site-ul băncii centrale, a adăugat Pan, fără a specifica exact când.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale chineze pe 10 ani a atins un minim record de 2% în timpul discursului lui Pan.

Conferința de presă de nivel înalt, o raritate, a fost programată după ce Rezerva Federală a SUA a redus ratele dobânzilor săptămâna trecută. Aceasta a declanșat un ciclu de relaxare care a oferit băncii centrale a Chinei mai mult spațiu pentru a reduce ratele și a stimula creșterea în fața presiunilor deflaționiste.

„Considerăm că măsurile de astăzi sunt un pas în direcția cea bună, mai ales că măsurile multiple au fost anunțate împreună, mai degrabă decât să se intervină cu măsuri individuale fragmentate pentru un efect mai limitat”, a declarat Song de la ING.

„Continuăm să credem că există încă spațiu pentru o relaxare suplimentară în lunile următoare, deoarece majoritatea băncilor centrale globale se află acum pe o traiectorie de reducere a ratelor”, a spus el. „Dacă vom vedea și un impuls fiscal semnificativ, impulsul economic ar putea să-și revină în trimestrul al patrulea.”

Pan a devenit guvernator al băncii Chinei în iulie 2023. În cadrul primei sale conferințe de presă ca guvernator al băncii centrale, în ianuarie, Pan a spus că instituția va reduce rata rezervelor obligatorii. Anunțurile privind politicile sunt rareori făcute în cadrul unor astfel de evenimente și sunt de obicei difuzate prin comunicate online și în mass-media de stat.

Spre deosebire de accentul pus de Fed pe o rată principală a dobânzii, PBoC folosește o varietate de rate pentru a gestiona politica monetară. Sistemul guvernamental al Chinei înseamnă, de asemenea, că politica este stabilită la un nivel mult mai înalt decât cel al autorităților de reglementare financiară care au vorbit marți. În cadrul reuniunilor de nivel înalt din iulie, s-a cerut eforturi pentru a atinge obiectivele de creștere pentru întregul an și pentru a stimula cererea internă.

În timp ce Banca a menținut neschimbată rata de bază a împrumuturilor la două zile după reducerea Fed, luni a redus o rată pe termen scurt, care determină oferta de bani. Banca a redus rata reverse repo pe 14 zile cu 10 puncte de bază la 1,85%, dar nu a redus rata reverse repo pe 7 zile, care a fost redusă în iulie la 1,7%. Pan a indicat că ar dori ca rata de 7 zile să devină principala rată de politică monetară.

Sprijin fiscal limitat

Creșterea economică a Chinei a încetinit, afectată de criza imobiliară și de încrederea scăzută a consumatorilor. Economiștii au solicitat mai multe măsuri de stimulare, în special pe plan fiscal.

„Suntem surprinși de lipsa de stimulente fiscale, deși par foarte dispuși să implementeze acum stimulente de politică monetară”, a declarat Edmund Goh, șeful departamentului de venituri fixe din China la Abrdn, într-un e-mail trimis marți. 

O analiză realizată de Goldman Sachs în această lună a indicat că recentele emisiuni de obligațiuni ale autorităților locale au fost destinate mai degrabă acoperirii deficitelor bugetare decât susținerii unei creșteri suplimentare. Criza imobiliară a redus vânzările de terenuri, cândva o sursă majoră de venituri pentru administrațiile locale.

Li Yunze, ministrul Administrației Naționale de Reglementare Financiară, a declarat în cadrul conferinței de presă de marți că încetinirea vânzărilor de pe piața imobiliară a îngreunat livrarea caselor de către companiile imobiliare în termenul stabilit.

În ianuarie, China a lansat o listă albă pentru a determina ce proiecte imobiliare să sprijine cu prioritate. Li a declarat că au fost aprobate peste 5.700 de astfel de proiecte, cu o finanțare totală de 1,43 trilioane de yuani (200 de miliarde de dolari). Aceasta a permis finalizarea a peste 4 milioane de locuințe, a spus el.

Cu toate acestea, diferența rămâne mare. La sfârșitul anului trecut, Nomura estima că aproximativ 20 de milioane de locuințe în China fuseseră vândute în avans, dar nu fuseseră finalizate și livrate cumpărătorilor.