Efectele Brexit: Marea Britanie a pierdut 27 de miliarde de lire sterline în primii doi ani de la ieșirea din UE
Modificarea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană (UE), în urma Brexit-ului, a costat Regatul Unit aproximativ 27 de miliarde de lire sterline în primii doi ani, însă impactul general a fost mai redus decât estimările inițiale ale analiștilor.
Marea Britanie a ieșit complet din blocul comunitar la începutul anului 2021.
Cercetătorii de la London School of Economics (LSE) au constatat că barierele comerciale au reprezentat un „dezastru” pentru întreprinderile mici, forțând mii de firme să stopeze comerțul cu țările membre UE, potrivit The Guardian.
Academicienii de la Centrul pentru Performanță Economică (Centre for Economic Performance, CEP) au analizat date de la peste 100.000 de companii și au descoperit că, până la sfârșitul anului 2022, la doi ani după semnarea Acordului comercial și de cooperare între Regatul Unit și Uniunea Europeană (TCA), exporturile totale de bunuri britanice au scăzut cu 6,4%, iar importurile cu 3,1%.
O evaluare realizată de Biroul pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsibility, OBR) a prevăzut o scădere de 15% a comerțului Regatului Unit, conducând la o reducere cu 4% a veniturilor naționale pe termen lung.
„Am constatat că, până la sfârșitul anului 2022, TCA a redus comerțul cu bunuri cu mai puțin de jumătate față de cât a proiectat OBR. Totuși, estimarea OBR este pe termen lung, iar noi am studiat doar primii doi ani ai TCA. Rămâne de văzut dacă declinul comerțului va deveni mai pronunțat în timp. Dar scăderea suplimentară ar trebui să fie mai mare decât cea observată până acum pentru a corespunde proiecțiilor OBR”, arată Thomas Sampson, unul dintre autorii raportului.
Regatul Unit urmează să înceapă negocierile anul viitor pentru următoarea fază a TCA. Vezi și Brexit nu mai are sens într-o lume dominată de Trump, iar locul Marii Britanii este înapoi în UE, crede un jurnalist britanic
Examinând primii doi ani ai TCA, autorii au constatat că marile companii și-au continuat în mare parte comerțul cu partenerii din UE la același nivel.
Totuși, exportatorii mici – cei cu mai puțin de 100 de angajați – au fost puternic afectați. Peste 14.000 dintre cele 100.000 de firme analizate au renunțat complet la comerțul cu UE, aproape toate fiind întreprinderi mici.
Importurile au rezistat mai bine decât exporturile, după ce firmele mari au găsit modalități de a procura componente și materii prime din țări din afara UE.
Sampson, profesor asociat de economie la LSE, a spus: „TCA a fost un dezastru pentru micii exportatori, mulți dintre ei oprindu-și pur și simplu exporturile către UE. În același timp, companiile mari s-au adaptat bine noilor bariere comerciale. Drept urmare, exporturile totale, cel puțin până acum, au scăzut mai puțin decât era de așteptat.”
Cercetarea este prima care studiază impactul Brexit-ului asupra comerțului folosind înregistrările vamale colectate de HMRC. Cercetătorii au spus că datele vamale le-au permis să evalueze relațiile individuale de afaceri și „să sublinieze modul în care companiile mari s-au adaptat mai bine la noua relație comercială decât întreprinderile mici și mijlocii”.
Acordul comercial și de cooperare (TCA) nu includea tarife, însă a introdus bariere în comerț, precum controale vamale și documentație suplimentară, cerințe privind regulile de origine, taxe, controale sanitare și necesitatea ca exportatorii să demonstreze că produsele lor respectă reglementările din piața de destinație.
Cu toate acestea, multe dintre aceste controale au fost amânate de mai multe ori, cu măsuri suplimentare care urmează să intre în vigoare anul viitor.
Studiul a examinat doar comerțul cu bunuri, nu și importul și exportul de servicii.
Raportul a constatat că ieșirea Regatului Unit din piața unică și uniunea vamală a UE la începutul anului 2021 a dus la scăderi imediate ale exporturilor și importurilor cu UE. Cu toate acestea, a adăugat: „Arătăm, de asemenea, că firmele au răspuns la acest șoc într-un mod care a diminuat scăderea comerțului total. Companiile mari nu au experimentat o scădere a exporturilor, iar importatorii au compensat parțial scăderea importurilor din UE prin surse externe Uniunii Europene”.