Economia Europei este pe cale să rămână și mai mult în urma SUA, avertizează Fondul Monetar Internațional

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
economii
sursa: shutterstock.com/

Decalajul dintre Produsul Intern Brut european și cel american se va adânci și mai mult până la sfârșitul deceniului, a avertizat joi Fondul Monetar Internațional (FMI), care a tras un semnal de alarmă cu privire la „lipsa de dinamism a afacerilor” de pe continent.

FMI a declarat în cea mai recentă prognoză economică pentru Europa că îmbătrânirea forței de muncă și creșterea lentă a productivității vor reduce rata anuală de majorare a PIB-ului continentului la doar 1,45% pentru deceniul care se încheie în 2029. În SUA, rata medie de creștere pentru aceeași perioadă este estimată la 2,29%.

Creșterea americană a depășit-o pe cea europeană după criza financiară mondială, în special după pandemia Covid-19, arată Financial Times.

Alfred Kammer, directorul departamentului pentru Europa al FMI, a spus că regiunea se confruntă cu probleme „fundamentale” care datează de zeci de ani, subliniind că PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare, „era același în SUA și în UE” la începutul mileniului.

„În ultimele două decenii și jumătate, s-a înregistrat o adâncire a acestui decalaj”, a declarat el pentru Financial Times, menționând că venitul pe cap de locuitor din Europa este astăzi cu 30% mai mic decât în SUA. „Este o diferență mare [care] nu exista înainte, dar există acum.”

El a adăugat că pandemia a exacerbat temporar această problemă, iar fondul estimează că rata medie de creștere a Europei a scăzut cu 0,6 puncte procentuale comparativ cu cele două decenii până în 2019. În schimb, în SUA, creșterea prognozată pentru cei 10 ani până în 2029 a crescut ușor, în comparație cu deceniile anterioare.

FMI a spus că perspectivele slabe ale Europei sunt legate de factori precum nivelurile scăzute de investiții în afaceri și prea puțină activitate transfrontalieră, alături de o productivitate mult mai scăzută decât în SUA. Instituția a menționat că decalajul dintre nivelurile de productivitate din SUA și Europa afectează toate sectoarele, dar este deosebit de accentuată în domeniul tehnologiei.

„Productivitatea europeană în [tehnologie] a stagnat din 2005. În SUA, aceasta a crescut cu aproape 40%”, a spus FMI.

Industria de capital de risc din Europa, care reprezintă doar un sfert din dimensiunea celei din SUA, a fost un alt motiv pentru „lipsa generală de dinamism al afacerilor” din Europa. Ponderea noilor companii care există de cinci ani sau mai puțin se află la „aproximativ jumătate din cea din Statele Unite”.

Fondul a susținut raportul fostului președinte al BCE, Mario Draghi, publicat la începutul acestui an, care susține că Europa trebuie să investească mai mult și să își crească competitivitatea. 

Vezi și Fostul șef al Băncii Centrale Europene cere reforme și investiții masive pentru redresarea economiei Uniunii Europene

„Pentru ca Europa să își atingă potențialul maxim de creștere, este nevoie de o piață unică mai mare și mai integrată — în special pentru bunuri, servicii și capital”, a mai scris FMI.