Fostul șef al Băncii Centrale Europene cere reforme și investiții masive pentru redresarea economiei Uniunii Europene

G.C. Data publicării:
economie europeana
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană (UE) are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, decizii mai rapide și investiții masive, dacă vrea să mențină pasul, din punct de vedere economic, cu rivalii săi, SUA și China, a declarat fostul premier italian Mario Draghi, cu ocazia publicării unui raport mult așteptat privind competitivitatea organizației internaționale.

În luna septembrie a anului trecut, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenței venite din partea Chinei și SUA, și cum își poate menține competitivitatea economiei verzi și digitale la nivel global.

„Europa este cea mai deschisă economie din lume, așa că atunci când partenerii noștri nu respectă regulile, noi suntem mai vulnerabili decât alții”, a declarat Draghi într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

În deschiderea raportului, care se întinde pe aproximativ 400 de pagini, Draghi a explicat că Uniunea Europeană are nevoie de investiții suplimentare de 750 - 800 miliarde de euro pe an, de până la 5% din PIB - un nivel mult mai ridicat chiar și față de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial.

„Creșterea economică încetinește de mult timp în Europa, dar am ignorat acest lucru”, a spus Draghi. „Acum nu mai putem ignora. Condițiile s-au schimbat: comerțul mondial încetinește, China devine mult mai puțin deschisă către noi... am pierdut principalul nostru furnizor de energie ieftină, Rusia.”

Deja statele membre UE au răspuns noilor realități, dar eficiența lor este limitată de lipsa coordonării, se arată în raport.

Procesul de luare a deciziilor din cadrul UE este complex și lent, iar Draghi sugerează extinderea votului cu majoritate calificată - unde nu este nevoie de o majoritate absolută a statelor membre - pentru mai multe domenii și, ca ultimă soluție, permite statelor să acționeze independent pe anumite proiecte.

Deși sursele de finanțare naționale sau UE existente vor acoperi o parte din sumele uriașe necesare pentru investiții, Draghi a menționat că ar putea fi necesare noi surse comune de finanțare - pe care țări precum Germania au fost reticente să le accepte în trecut.

„Dacă condițiile politice și instituționale sunt îndeplinite, aceste proiecte ar putea necesita și finanțare comună”, se arată în raport, menționând investițiile în apărare și în rețelele de energie ca exemple.

Creșterea economică a UE a fost persistent mai lentă decât cea a Statelor Unite în ultimele două decenii, iar China a recuperat rapid. O mare parte din decalaj se datorează productivității mai scăzute.

Raportul lui Draghi vine pe fondul incertitudinilor apărute asupra modelului economic al Germaniei, odată motorul de creștere al UE, după ce Volkswagen a anunțat că analizează închiderea primei sale fabrici. 

Vezi și Ce uzine ar putea închide Volkswagen 

Draghi susține că UE se confruntă cu efectele prețurilor mai ridicate la energiei, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, și depinde de piețele externe. El a subliniat că organizația internațională trebuie să își sporească inovația și să reducă prețurile la energie, în timp ce continuă eforturile de decarbonizare, să reducă dependențele de alte state, în special de China pentru minerale esențiale, și să crească investițiile în apărare.