Chinezii au preluat controlul fabricilor abandonate de europeni în Rusia. Chery promite să revigoreze industria auto rusă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
productie auto rusia
sursa: gettyimages.com/

Industria auto rusă renaște datorită investițiilor efectuate de chinezi în fostele fabrici abandonate de constructorii europeni, după începerea războiului din Ucraina. 

Autorităţile de la Moscova au majorat taxele la maşinile importate, ceea ce încurajează constructorii auto străini să fabrice pe plan local. Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, în trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, după ce aceștia au abandonat piaţa rusă, a urmare a războiului declanșat în Ucraina de Kremlin. De la plecarea europenilor, chinezii şi-au majorat la peste 50% cota de piaţă în Rusia iar acum își extind prezența în zona de producție.

Chery este responsabilă pentru aproape o cincime din vânzările de automobile noi pe piaţa rusă. Cel mai mare exportator de mașini al Chinei pariază pe cererea internă solidă, în condiţiile în care Rusia are în acest moment o capacitate de producţie limitată în sectorul auto.

În 2023, Chery şi-a majorat de aproape patru ori vânzările de maşini noi pe piaţa rusă, la peste 200.000 unităţi, comparativ cu 2022. În 2024 deja a depăşit această cifră, potrivit datelor Autostat.

În fabricile deţinute odată de Volkswagen, Mercedes-Benz şi Nissan, apar pe linia de producţie SUV-ul Tiggo, redenumit Xcite X-Cross 7 şi modelul de lux Exeed VX al Chery, supervizate de noii proprietari ruşi ai uzinelor, relatează Reuters.

Autoritățile ruse estimează că până la finalul anului vor scoate pe porțile fabricilor peste 27.000 de maşini.