China vrea să negocieze, în timp ce Trump amenință cu noi tarife. Cum va arăta noul război comercial
Pe măsură ce Donald Trump continuă cu amenințările privind tarifele împotriva Chinei, Beijingul caută să anticipeze acțiunile viitorului președinte american și să aducă Washingtonul la masa negocierilor înainte de izbucnirea unui nou război comercial, spun analiștii.
Cu lecțiile din ultimul război comercial din primul mandat al lui Trump, China încearcă să acumuleze avantaje de negociere pentru a iniția discuții cu noua administrație americană pe subiecte sensibile ale relațiilor bilaterale, inclusiv comerțul, investițiile, precum și știința și tehnologia. De asemenea, este preocupată de efectele negative ale tarifelor suplimentare asupra economiei sale deja fragile.
Săptămâna aceasta, China a lansat o anchetă împotriva gigantului american Nvidia privind concurența, după ce anterior a interzis exporturile de minerale rare destinate SUA.
„Trebuie să privim acest lucru ca pe o primă ofertă într-un proces care probabil se va transforma într-o negociere cu SUA, mai degrabă decât într-o simplă impunere de tarife, urmată de o ruptură”, a declarat Fred Neumann, economist-șef pentru Asia la HSBC, potrivit Reuters.
China este mai bine pregătită să facă față oricăror tarife, cu excepția unui tarif de 60% pentru toate bunurile chinezești, a spus George Magnus, cercetător asociat la Centrul pentru China al Universității Oxford.
A doua cea mai mare economie a lumii domină acum, la nivel global, sectoare precum vehiculele electrice și energia verde și are mai puțină nevoie de avioanele Boeing și de mașinile mari pe benzină pe care le cumpăra în 2017, găsind alternative precum avioanele Airbus și propriul său model Comac C919. .
Un nou război comercial cu cea mai mare economie a lumii ar afecta China mai mult, spun analiștii, deoarece Washingtonul poate aplica taxe de import din ce în ce mai mari pentru bunurile sale și poate rupe și mai mult China de lanțurile sale de aprovizionare.
China are încă nevoie să importe materiale strategice din SUA, cum ar fi microcipuri avansate și alte echipamente de înaltă tehnologie, și se bazează pe consumatorii americani, având în vedere o perspectivă comercială globală din ce în ce mai pesimistă și o cerere internă slabă.
Beijingul dorește să discute cu Trump înainte ca acesta să impună mai multe restricții asupra exporturilor americane de înaltă tehnologie și să asigure reînnoirea Acordului SUA-China privind Știința și Tehnologia, a spus Alicia Garcia-Herrero, economist-șef pentru Asia-Pacific la Natixis.
Acordul, care permite colaborarea științifică între cele două țări, a expirat în august, iar negocierile pentru reînnoire nu vor fi finalizate înainte de inaugurarea lui Trump pe 20 ianuarie.
Deși Huawei din China a investit masiv în capacitățile sale avansate de producție de cipuri, viabilitatea lor comercială rămâne incertă, a adăugat aceasta, ceea ce îi motivează pe negociatorii chinezi să ajungă la un acord cu omologii lor americani pentru a asigura un flux constant de cipuri fabricate în SUA.
Arta negocierii
Beijingul a avut nevoie de doi ani pentru a fi de acord să cumpere bunuri și servicii americane suplimentare în valoare de 200 de miliarde de dolari, conform termenilor acordului „Faza Unu”, care a încheiat primul război comercial.
De această dată, China are noi avantaje de oferit, precum creșterea achizițiilor de petrol și gaze naturale lichefiate, în condițiile în care SUA produce mai mult decât poate consuma.
Ministerul Comerțului din China a declarat că este deschis pentru dialog și comunicare cu echipele economice și comerciale ale administrației Trump.
Însă Beijingul are și metode prin care poate presa Washingtonul, în cazul în care partea americană consideră că nerespectarea angajamentelor de achiziție anterioare ar duce la concluzia că tarifele vor aduce mai multe beneficii decât negocierile.
Firmele americane resimt deja presiunea, a spus Michael Hart, președintele Camerei de Comerț Americane din China.
„Companiile americane și alte companii străine sunt cu adevărat îngrijorate privind accesul la această piață”, a declarat Hart. „Mai putem să vindem în China? Există o interdicție totală asupra noastră?”
Încrederea în rândul firmelor americane din China se află la cel mai scăzut nivel din 1999, potrivit unui sondaj realizat în septembrie de filiala din Shanghai a Camerei Americane.
Există, de asemenea, factori non-economici în joc. Trump a promis tarife suplimentare de 10% pe bunurile chinezești pentru a forța Beijingul să depună mai multe eforturi pentru a opri fluxurile de fentanil în SUA.
„Folosirea de motive politice pentru impunerea restricțiilor comerciale face, în cele din urmă, ca tensiunile să fie mult mai greu de soluționat”, a declarat Neumann de la HSBC.