BCE nu va reduce prea curând dobânda de referinţă, având în vedere revenirea inflaţiei, spune un membru din conducere

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
fonduri europene
sursa: shutterstock.com/

Următoarea reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) nu va avea loc prea curând, având în vedere revenirea recentă a inflaţiei, a declarat sâmbătă Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

„Nu văd nicio reducere a ratei dobânzii în acest moment. Ce s-ar putea întâmpla, totuşi, este că va dura mai mult timp până la următoarea reducere a dobânzii”, a spus Holzmann pentru ziarul austriac Kurier, potrivit Reuters

Inflația anuală din zona euro a accelerat în noiembrie la 2,2%, de la 2,0% în luna precedentă, depășind ținta de 2% a BCE.  

„Da, există semne privind o tendinţă ascendentă a unor preţuri la energie. Dar există şi alte scenarii cu privire la modul în care ar putea reveni inflaţia, precum printr-o depreciere mai puternică a euro”, a mai spus Holzmann, care este și șeful băncii centrale a Austriei.  

Din data de 18 decembrie, rata dobânzii pentru depozite situează la 3%, iar rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală au fost reduse la 3,15% şi, respectiv, 3,40%,

Holzmann, considerat un susținător ferm al măsurilor stricte împotriva inflației, a fost întrebat și despre posibilitatea ca noul președinte al SUA, Donald Trump, să impună tarife comerciale și despre modul în care acestea ar putea afecta creșterea economică, prețurile și politica monetară.  

„Un scenariu probabil este ca tarifele impuse de Trump să ducă la o încetinire generală a creșterii economice, dar și să creeze presiuni inflaționiste. Mai mult în SUA decât la noi”, a spus Holzmann. „Cât de puternic va fi efectul depinde în mod esenţial de dacă şi cât de mult se apreciază dolarul şi se depreciază euro.”

Tarifele lui Trump

Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a amenințat cu tarife generale de până la 20% pentru toate importurile în SUA care nu provin din China. Luna trecută, președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a îndemnat liderii politici din Europa să colaboreze cu el în privința tarifelor și să cumpere mai multe produse fabricate în SUA. 

„La 20 ianuarie, voi semna toate documentele necesare pentru a impune tarife de 25% la toate produsele care intră în Statele Unite din Mexic şi Canada. Această taxă va rămâne în vigoare până când drogurile, în special fentanilul şi toţi imigranţii ilegali vor înceta această invazie a ţării noastre!”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social. Într-o postare separată, președintele ales anunța o creştere a taxelor vamale cu 10%, care se adaugă celor deja existente şi celor suplimentare pe care le-ar putea decide, pentru numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite.

În timpul campaniei electorale, Trump a amenințat cu tarife de peste 60% pe bunurile chinezești. 

O cercetare realizată de ING estimează că, dacă costurile noilor tarife sunt transferate integral asupra consumatorilor, americanii vor trebui să plătească cu 2.400 de dolari mai mult pe cap de locuitor anual pentru bunuri, potrivit The Guardian.

Raportul menționează că, având în vedere și posibilele deficiențe de forță de muncă din cauza planurilor lui Trump de a intensifica controalele asupra migranților – cu promisiunea de a organiza „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii” – este posibilă o creștere a inflației de 1% în SUA.

„Președintele ales Donald Trump a promis să impună noi taxe vamale ample, destinate să protejeze industriile americane, să promoveze producția internă și să reducă dependența de importurile externe.

Totuși, taxele impuse în primul mandat al lui Trump – și continuate și extinse sub administrația Biden – nu au atins toate obiectivele promise. Mai mult, cercetările noastre arată că, dacă noile taxe sunt transferate integral, acestea ar putea crește inflația și ar putea costa consumatorii americani până la 2.400 de dolari pe cap de locuitor anual.

Raportul face referire la politicile implementate în cadrul primei administrații Trump, precum taxa de 20% aplicată la toate mașinile de spălat mari importate, introdusă în 2018, care a dus la o creștere cu 12% a prețului de vânzare cu amănuntul”, a declarat James Knightley, economist-șef internațional pentru SUA la ING.