Boloș, în război cu contribuabilii: V-am oferit 3 luni de pace. Pe 3 august e prima simulare e-TVA. UPDATE: Azi bate în retragere
Lipsesc 35 de miliarde de lei de la buget din TVA neîncasat de stat, iar decontul precompletat e-TVA este principala soluție găsită de Ministerul Finanțelor pentru recuperarea lor, spune Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. El a anunțat ieri la Digi24 că vor fi simulări pentru testarea sistemului pentru ca acesta să fie înțeles de toată lumea.
UPDATE, 26 iunie: La presiunile mediului de afaceri, Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, spune azi că e posibil să amâne obligativitatea e-TVA cu 6 luni, până în ianuarie 2025.
”Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie. E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a spus Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru g4media.
Statului român îi lipsesc 35 de miliarde de lei din TVA la buget, iar măsura găsită pentru recuperarea acestei sume este introducerea sistemului e-TVA, a declarat exclusiv la Digi24 ministrul Finanțelor Marcel Boloș.
El a explicat cum va funcționa acest sistem și a precizat că i se pare destul că a oferit "3 luni de pace" contribuabililor să îl adopte. Va exista și o serie de simulări pentru ca firmele să înțeleagă cum se aplică noua birocrație.
„În data de 20 august va fi prima trimitere de deconturi precompletate. Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experții care au fost desemnați din partea organizațiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanțelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută. Până atunci prin ceea ce îmseamnă atât tutorialele, cât și materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură, se pregătesc la nivelul Ministerului, încât procesul de informare și cunoaștere a modului să fie cât mai bine înțeles și în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”, a mai explicat ministrul Finanțelor, la Digi24.
Între timp, mediul de afaceri critică dur măsura. Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinţe şi astfel vor creşte costurile operaţionale şi se va reduce competitivitatea pe piaţă. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declaraţia 394, astfel birocraţia creşte fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. "Există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazionişti, astfel că vor avea timp să îşi acopere urmele", avertizează consultanții fiscali.
România are un gap de TVA, diferența dintre TVA înregistrat și TVA încasat de stat, de circa 37%. Este de trei ori mai mare decât media din UE.