Boloș face un pas în spate: amânăm e-TVA cu 6 luni

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
marcel bolos ministrul finantelor
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, susține o conferință de presă. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, spune azi că e posibil să amâne obligativitatea e-TVA cu 6 luni, până în ianuarie 2025, scrie g4media. 

”Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie. E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”, a spus Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru g4media. 

”Dar nu vom renunța la mecanism, e absolut necesar”, a mai spus ministrul Boloș.

Mediul de afaceri critică dur măsura. Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerinţe şi astfel vor creşte costurile operaţionale şi se va reduce competitivitatea pe piaţă. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declaraţia 394, astfel birocraţia creşte fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. "Există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazionişti, astfel că vor avea timp să îşi acopere urmele", avertizează consultanții fiscali. 

Ieri, ministrul a declarat că lipsesc 35 de miliarde de lei de la buget din TVA neîncasat de stat, iar decontul precompletat e-TVA este principala soluție găsită de Ministerul Finanțelor pentru recuperarea lor. El a anuntat că vor fi simulări pentru testarea sistemului pentru ca acesta să fie înțeles de toată lumea.