Țările din Africa se pregătesc de Summitul COP și speră să atragă mai mulți bani pentru a combate efectele schimbărilor climatice

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Liderii statelor africane la ediția din 2022 a COP. sursa: profimediaimages.ro/

Guvernele statelor din Africa vor folosi următoarea Conferință a Națiunilor Unite privind clima (COP) pentru a obține mai mulți bani pentru strategiile lor de combatere a amenințărilor crescute asociate schimbărilor climatice.

Continentul, format din 54 de țări, a atras în ultimii ani mai multe fonduri pentru proiecte de atenuare și adaptare la efectele schimbărilor climatice, însă finanțarea se situează la mai puțin de 1% din fondurile anuale alocate în această direcție, au declarat oficialii guvernamentali, potrivit Reuters.

„1% pentru Africa în termeni de finanțare este o glumă”, a declarat Alice Wahome, ministrul de locuințe și dezvoltare urbană din Kenya, într-o întâlnire desfășurată joi.

Procentul se traduce în aproximativ 100 de miliarde de dolari, în timp ce Africa are nevoie de investiții de până la 1,3 trilioane de dolari, au declarat oficialii.

Accesul limitat la finanțare externă obligă multe guverne să aloce părți din propriile bugete pentru măsuri de adaptare la schimbările climatice, a spus Raila Odinga, un politician kenyan care concurează să devină șeful Comisiei Uniunii Africane la alegerile programate pentru anul viitor.

Uniunea Africană este un organism continental fondat în 2002 și format din cele 55 de state membre, cu scopul de a promova unitatea și solidaritatea între statele africane, a coordona cooperarea pentru dezvoltare și pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a statelor membre.

Nevoile de extindere a finanțării vin într-un context în care multe economii africane se confruntă deja cu datorii, a declarat Ali Mohamed, co-președinte al grupului african de negociatori climatici, care va participa la COP29.

Negociatorii au elaborat o listă de strategii pentru a fi prezentată la o întâlnire de pregătire pentru summitulu COP29, organizată de miniștrii de mediu din guvernele africane în Coasta de Fildeș luna viitoare.

O modalitate de a crește procentul de finanțare climatică este de a îmbunătăți accesul la fondurile globale existente create în acest scop, a spus Mohamed, precum Fondul Verde pentru Climă și Fondul Global de Adaptare.

Fondul Verde pentru Climă a fost înființat în 2010 pentru a ajuta economiile emergente să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze schimbărilor climatice, iar Fondul de Adaptare sprijină țările în curs de dezvoltare să se adapteze schimbărilor climatice.

Cea de-a 29-a conferinţă ONU privind schimbările climatice va avea loc în luna noiembrie la Baku, Azerbaidjan