Suedia și Statele Unite ale Americii au semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea energiei nucleare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
suaedia sua
sursa: gettyimages.com/

Suedia şi Statele Unite au semnat un acord important care va permite dezvoltarea energiei nucleare în statul scandinav. Prin această mișcare, autoritățile de la Stockholm sunt mai aproape de îndeplinirea obiectivului dorit: decarbonizarea industriei pentru un mediu mai puțin poluant.

Autoritățile suedeze sunt încântate de semnarea înțelegerii cu SUA, care are o experiență vastă pe acest domeniu. Consolidarea securității energetice este prioritară pentru guvernul suedez.

„Suedia și Statele Unite vor coopera în domeniul energiei nucleare. Acest lucru este bun pentru Suedia, Statele Unite, piața muncii și competitivitate. Sperăm prin acest parteneriat să consolidăm schimbul de cunoștințe în domeniul energiei nucleare”, a declarat Ebba Busch, ministrul suedez al energiei.

Potrivit memorandului de înțelegere, schimbul de experiență se va concentra pe construcţia reactoarelor mici modulare (SMR), dezvoltarea combustibililor nucleari sau gestionarea deşeurilor specifice, printre altele.

Pentru început, parteneriatul are ca orizont de timp finalizarea a două reactoare până în 2035 cu o capacitate de cel puţin 2.500 MW. În prezent, Suedia deține trei centrale diferite cu şase reactoare, însă tehnologia acestora este învechită.