Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Clarificări pentru beneficiarii edițiilor anterioare privind montarea bateriilor

G.C. Data publicării:
Casa verde fotovoltaice
sursa: shutterstock.com/

Beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice” vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei anul acesta, însă cu acești bani vor trebui să își monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice. Prosumatorii deja existenți, beneficiari ai edițiilor anterioare, nu beneficiază de sprijin privind bateriile de stocare, au clarificat reprezentanții Asociației Prosumatorilor și cei ai Administrației Fondului de Mediu. 

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat în urmă cu două săptămâni ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”, care, în acest an, are un buget record de 2 miliarde de lei.  

Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.  

Beneficiarii programelor anterioare AFM, precum și persoanele fizice și juridice care și-au instalat sisteme fotovoltaice din fonduri proprii, nu beneficiază de ajutor pentru sisteme de stocare.

Vezi și Programul „Casa Verde Fotovoltaice” ridică întrebări celor care vor să devină prosumatori. Răspunsul specialiștilor

Prosumatorii existenți spun că este discriminare 

„Am primit sute de solicitări la Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie pentru prosumatorii beneficiari ai programelor Casa Verde de la 2023 în spate, pentru a primi compensații bănești echivalente cu suma de 10.000 lei pentru montarea de acumulatori.

Ni s-au invocat motive ca "discriminare" și faptul că legal, nu pot interveni în instalație să-și monteze astfel de acumulatori pentru stocare”,  a scris pe Facebook Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor.

Potrivit acestuia, asociația a trimis o solicitare Administrației Fondului de Mediu pentru a clarifica aceste aspecte, având în vedere că instalația nu trebuie modificată timp de 6 ani de la data recepției.

Răspunsul AFM către asociație

Dan Pîrșan a făcut public răspunsul AFM către asociație:

”Atât instalatorii care au fost validați în cadrul programului, cât și reprezentanți ai ANRE susțin oportunitatea montării acumulatorilor care să le permită stocare energiei produse, considerând-o benefică, având în vedere că randamentul sistemelor fotovoltaice poate scădea în anumite intervale orare când există surplus de energie în rețeaua națională, iar invertoarele se opresc din producție respectând anumite condiții tehnice de conectare la rețea.

În acest context, acumulatorii ajută șa stocarea energiei în intervalele orare respective. urmând a fi consumată sau livrată în rețea când condițiile tehnice revin în parametri.

Ținând cont de cele expuse, chiar dacă acumulatorii nu sunt explicit menționați în ghidul de finanțare ca făcând parte din sistemul de panouri fotovoltaice ce poate fi finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, considerăm că în cadrul programului nu este interzisă montarea pe cheltuiala beneficiarilor a unor acumulatori care să le permită stocarea energiei produse în scopul ghidului, și anume acela de consum propriu.”

Contactat de presa locală, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, pentru a clarifica dacă prosumatorii existenți, beneficiarii edițiilor de anii trecuți ai programului, pot adăuga sau nu baterii de stocare la sistemul finanțat cu bani de la stat, acesta a declarat:

„Își pot monta baterii pe banii lor, nu prin programul AFM”, a răspuns Neculaescu, pentru HotNews.

Reprezentanții Asociației Prosumatorilor mai spun că încurajează stocarea, însă consideră că un eventual ajutor pentru stocare acordat prosumatorilor trebuie să fie dat separat de programul Casa verde și „mai ales să fie accesibil tuturor prosumatorilor din România adică și celor ajutați de stat prin programul Casa Verde și cei și-au montat un sistem fotovoltaic prin resurse proprii”.