Programul „Casa Verde Fotovoltaice” ridică întrebări celor care vor să devină prosumatori. Răspunsul specialiștilor

G.C. Data publicării: Data actualizării:
Casa verde fotovoltaice
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat săptămâna trecută ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”, care, în acest an, are un buget record de 2 miliarde de lei.  Românii care vor să devină prosumatori vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice.

Înscrierea persoanelor fizice începe pe 27 septembrie.

Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.  

La fel ca în anii precedenți, ghidul programului ridică semne de întrebare și atrage critici din partea celor care își pregătesc dosarul. 

DigiEconomic a vorbit cu Dan Pîrșan, de la Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie, și Dumitru Luță, Vicepreședinte Executiv al Asociației Micilor Producători de Energie Electrică din România (AMPEER), pentru a lămuri câteva aspecte ale „Casa Verde Fotovoltaice”.

Primul venit, primul servit - Cui i se adresează programul?

Deși mai multe voci arată că programul se adresează celor cu venituri peste medie, nu gospodăriilor aflate în dificultate, înscrierile merg pe un principiu simplu: primul venit, primul servit. 

„Programul este random (la întâmplare). Este o sesiune de înscriere, iar cel mai iute IT-ist poate înscrie o persoană. De acest program beneficiază toate categoriile din România: și cei mai săraci, și clasa de mijloc, și cei cu venituri peste medie, pentru că înscrierea este aleatorie și nu există un filtru, precum solicitarea unei adeverințe de venit sau menționarea suprafeței imobilului. E adevărat, din cauza faptului că în aproximativ două minute locurile eligibile se epuizează, acestea ajung, de obicei, la persoane care sunt familiarizate cu calculatorul”, a explicat Dan Pîrșan, de la Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.

Dumitru Luță, Vicepreședinte Executiv AMPEER, întărește această idee, întrucât programul adresează tuturor persoanelor, pe principiul primul venit, primul servit, și nu este legat de venituri. Solicitanții, însă, nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat.

„Persoanele vulnerabile ar trebui să fie identificate de primării, iar acestea ar trebui să subvenționeze aportul propriu, astfel încât să se respecte ghidul de finanțare. În ceea ce privește criteriul lipsei datoriilor la bugetul de stat, este normal să fie un criteriu de selecție, având în vedere că acest program este finanțat de statul român și Comisia Europeană, deci este firesc ca viitorul beneficiar să nu aibă obligații fiscale restante”, a spus el.

Potrivit AMPEER, o problemă majoră pentru solicitanți este că programul de intabulare la nivel național nu este finalizat, iar mulți nu pot obține extrasul de carte funciară, obligatoriu în acest program. 

De asemenea, majoritatea prosumatorilor cu instalații din fonduri proprii au suportat costuri suplimentare din buzunarul propriu, deoarece există multe cheltuieli ascunse care nu sunt incluse în bugetul programului AFM. Exemple de astfel de cheltuieli includ:

  • Priza de pământ;
  • Buletinul de verificare a prizei de pământ;
  • Protecții contra descărcărilor atmosferice;
  • Protecții suplimentare contra incendiilor.

Locația casei - ar trebui să fie un criteriu?

Un alt punct slab al programului, spun cei care vor să aplice, este faptul că locația imobilului nu este luată în considerare. Totuși, așa cum spune AMPEER, „locația casei nu are importanță, important este să fie îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru finanțare”.

„Într-adevăr, sunt imobile care nu beneficiază de suficientă însorire. Poziționarea ideală este spre sud. Există și situații în care panourile sunt montate Est-Vest, astfel încât prosumatorii pot beneficia atât de răsărit, cât și de apus, ceea ce le permite să producă energie la apus. O soluție ar fi ca beneficiarii să trimită un PUZ, un plan de încadrare în zonă, însă ar fi complicat, deoarece pot exista copaci care nu apar în PUZ. Nu se poate rezolva complet fără verificare pe teren”, explică Dan Pîrșan.

Despre finanțare - Ce trebuie să cereți de la firmele instalatoare?

Beneficiarii vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, însă cu acești bani vor trebui să își monteze atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice, permițându-le să consume electricitate noaptea, folosind energia stocată.

Asociația Prosumatorilor din România a lansat „Ghidul noului prosumator”, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noului program Casa Verde 2024. Potrivit specialiștilor, suma de la stat de 30.000 de lei și contribuția proprie de 3.000 de lei sunt suficiente pentru un sistem fotovoltaic de calitate și este recomandat să evităm utilizarea unor instalații de proastă calitate din China, care au ajuns și pe piața din România.

„APCE recomanda noilor beneficiari să ceară instalatorilor acreditați DOAR materiale de top deoarece acest proiect este realizabil cu astfel de materiale în bugetul total de 6.000 euro + 600 euro contribuție individuală”, arată asociația.

Despre schimbarea finanțării la ediția de anul acesta, AMPEER spune, în schimb, că nu va reduce presiunea pe sistemul energetic, întrucât bateriile se încarcă prioritar dimineața. La asta trebuie să se gândească și cei care vor să aplice.

„Mai corect ar fi fost ca, în lotul de beneficiari ai AFM din 2024, să se construiască o baterie de acumulare centralizată a acestora, care să poată fi dispecerizată și care să aducă plusvaloare, alături de energia consumată de către solicitantul AFM. Motivăm aceasta prin faptul că bateriile prosumatorului nu pot fi dispecerizate. Bateria dispecerizată poate aduce un aport financiar maxim atât prosumatorului, cât și comunității de energie și consumatorilor”, a transmis AMPEER.

De menționat este că beneficiarii programelor anterioare AFM, precum și persoanele fizice și juridice care și-au instalat sisteme fotovoltaice din fonduri proprii, nu beneficiază de ajutor pentru sisteme de stocare și de sisteme de sprijin financiar pentru aceasta. „Noi credem că AFM, împreună cu Comisia Europeană, trebuie să dezvolte un program paralel în sprijinul categoriei de prosumatori care nu au beneficiat de acest sprijin. Mai mult decât atât, acest program paralel poate veni cu constrângeri în detrimentul prosumatorilor care doresc să facă o afacere din energia verde”, conchide Dumitru Luță.