Președintele Azerbaidjanului apără combustibilii fosili și critică „ipocrizia” Occidentului în deschiderea COP29

Redacția Digi Economic Data publicării:
cop29
sursa: shutterstock.com/

Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului și gazda Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2024 (COP29), a folosit discursul său de deschidere pentru a critica guvernele occidentale „ipocrite”, care îi cumpără gazul, dar îl critică pentru că țara sa utilizează combustibili fosili.

„Din păcate, standardele duble, obiceiul de a ține prelegeri altor țări și ipocrizia politică au devenit un fel de modus operandi pentru unii politicieni, ONG-uri controlate de stat și presa din anumite țări occidentale”, a declarat Aliyev. 

Discursurile de deschidere la conferințele anuale COP sunt rareori atât de directe, cu atacuri politice și o susținere atât de deschisă și „pe față” a combustibililor fosili — în special din partea țării gazdă. Petrolul și gazele, a spus Aliyev, sunt „un dar de la Dumnezeu” — la fel ca orice altă resursă naturală, arată Politico.

„Țările nu ar trebui să fie blamate pentru că le au și nu ar trebui să fie blamate pentru că aduc aceste resurse pe piață, pentru că piața le cere”, a mai spus el. „Oamenii au nevoie de ele.”

Vezi și Totul se rezumă la bani: Ce va aduce COP29 pentru țările în curs de dezvoltare?

Este al doilea an consecutiv în care o țară dependentă de combustibili fosili găzduiește COP. Anul trecut, Emiratele Arabe Unite au găzduit conferința, dar au avut o altă abordare în apărarea combustibililor fosili, declarând doar că aceștia vor rămâne esențiali pentru economia globală pentru o perioadă de timp.

În discursul său, Aliyev a vizat în mod special țările europene, care au semnat rapid acorduri pentru a extinde achizițiile de gaze azere după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. „Nu a fost ideea noastră”, a spus el. „A fost o propunere a Comisiei Europene”, a menționat el, precizând întâlnirea sa cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din iulie 2022, când UE a semnat un acord cu Azerbaidjan pentru a dubla aprovizionarea cu gaz din țară. „Aveau nevoie de gazul nostru din cauza schimbării situației geopolitice și ne-au cerut ajutorul”, a mai declarat președintele. 

Dependența de petrol și gaze

Economia Azerbaidjanului depinde puternic de producția de petrol și gaze. În 2022, aceasta a reprezentat aproape jumătate din PIB-ul țării și 92,5% din veniturile din exporturi, potrivit Administrației Comerciale Internaționale a SUA.

Ca gazdă al COP29, „desigur, vom fi un susținător puternic al tranziției verzi și o facem”, a spus Aliyev. „Dar, în același timp, trebuie să fim realiști”. Aliyev a criticat, de asemenea, presa americană pentru că numește Azerbaidjanul un stat petrolier, în condițiile în care SUA este cel mai mare producător de petrol și gaze la nivel mondial.

Oficialul și-a încheiat discursul cu o aluzie la adresa unor ONG-uri care au cerut un boicot al COP29 din cauza guvernului represiv al Azerbaidjanului și a amprentei sale de combustibili fosili. „Am vești proaste pentru ele”, a spus președintele. „Avem 72.000 de participanți înregistrați din 196 de țări. Printre aceștia se află 80 de președinți, vicepreședinți și prim-miniștri. Așadar, lumea s-a adunat la Baku, iar noi le spunem: Bun venit în Azerbaidjan.”