Majoritatea Europei se poate descurca fără furnizorii de gaz rusesc însă unele țări întâmpină dificultăți
Schimbarea de politică la nivelul Uniunii Europene privind achiziția de gaze naturale din Rusia a fost primită cu reticență doar de o parte din statele membre. În timp ce Austria rămâne blocată într-un contract semnat pe termen lung, Slovacia și Ungaria nu sunt dispuse să renunțe la angajamentele avantajoase din punct de vedere financiar, chiar dacă acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina va expira la sfârșitul anului.
Spre deosebire de majoritatea statelor membre UE, Austria, Slovacia și Ungaria nu s-au desprins încă de gazul rusesc, din motive atât politice, cât și pragmatice. Conducta de tranzit prin Ucraina oferă o conexiune sigură, însă războiul ruso-ucrainean va întrerupe transportul gazului către beneficiari.
Schimbarea va genera costuri, pe care țările în cauză nu sunt dispuse să le acopere. Dacă Ungaria și Slovacia nu dorescă să găsească alți furnizori de gaz, pentru că prețurile oferite de ruși sunt mici, Austria este blocată pe termen lung de un contract semnat în urmă cu mai bine de un deceniu.
Comparativ, anul trecut, gazele rusești reprezentau doar 8% din importurile de energie ale UE, în scădere de la peste 40% în 2021, relatează Politico.
„Pentru Europa Centrală și de Est, aprovizionarea cu gaz rusesc este vitală. Lipsa deschiderii la mare dar și absența unor furnizori alternativi a crescut dependența statelor din această regiune de livrările energetice operate de Kremlin. Motivul pentru care Europa a fost atât de dependentă în trecut de gazul rușilor este că era ieftin și putea achiziționa cantități mari ca volum”, explică specialiștii.
Soluțiile alternative pot masca originea gazului
Rusia se află sub sancțiuni internaționale pentru campania militară desfășurată în Ucraina. Astfel, Moscova are acum de suferit pentru că nu mai poate exporta una dintre cele mai profitabile resurse ale sale.
Având în vedere că acordul de tranzit prin Ucraina se va încheia la sfârșitul lui 2024, țările afectate sunt în căutare de surse alternative. Ungaria este pe punctul de a semna un acord cu Serbia, iar acest lucru o face în continuare dependentă energetic de Rusia.
Deși Ucraina este în discuții avansate cu Azerbaidjanul pentru a prelua operațiunile ruse prin conducta de legătură cu Europa, experții pun la îndoială originea gazului.
„Azerbaidjanul nu are capacitatea de producție pentru a satisface cererea din Europa, însă poate reexporta gazul rusesc sub etichetă proprie”, susțin specialiștii.
Nu ar fi primii care adoptă o astfel de strategie. Turcia își acoperă necesarul energetic intern din importuri și surplusul îl redirecționează către Europa.