Turcia a devenit poarta de intrare a Rusiei pe piața energiei din Europa. Exporturile mascate aduc miliarde de euro Kremlinului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
turcia petrolier
sursa: shutterstock.com/

Rusia eludează sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7 prin Turcia. Țara condusă de Recep Tayyip Erdoğan a devenit principala poartă de intrare a produselor petroliere ruseşti în Uniunea Europeană (UE) din cauza unei lacune administrative. Astfel, trei porturi importante au generat venituri de aproximativ 3 miliarde de euro pentru Moscova numai în ultimul an.

Din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat țiței rusesc în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti, chiar dacă astfel de produse au fost interzise în spațiul comunitar, potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria, arată Politico. Acest lucru a fost posibil din cauza unei lacune legislative care permite amestecarea petrolului în terminalele de depozitare şi export. 

În această perioadă, 86% din țițeiul importat de Turcia a venit din Rusia, la o valoare totală de 17,6 miliarde de euro și a generat venituri de 5,4 miliarde de euro pentru Kremlin. UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere și derivate în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, care nu au rafinării.

„Turcia a devenit o destinație strategică pentru petrolul rusesc, datorită capacității de redirecționare către UE. Faptul că etichetele sunt schimbate și devin brusc non-rusești ar trebui să alarmeze autoritățile de la Bruxelles. În continuare, chiar și sub sancțiuni, Moscova a găsit soluții pentru a-și alimenta războiul purtat în Ucraina”, susțin autorii studiului.

Printre statele membre din Uniunea Europeană care au cele mai mari importuri de petrol din Turcia se numără și România. Celelalte sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia şi Spania.