Francezii vor plăti facturi mai mici la electricitate. Guvernul suspendă majorarea tarifelor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
factura electricitate franta
Francezii vor plăti facturi mai mici pentru consumul de electricitate. sursa: shutterstock.com/

Guvernul interimar din Franţa a decis să suspende majorarea tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei electrice, pentru ca utilizatorii să poată beneficia de recentul declin al prețurilor din piaţa angro.

Autorităţile de reglementare a pieței energiei din Franța nu vor mai majora tarifele pentru electricitate de luna viitoare. Măsura guvernamentălă rămâne valabilă pentru aceștia până când vor putea asigura preţuri stabile pentru consumatori.

"Aşa cum am promis, preţurile la electricitate vor scădea cu 15% până în februarie. Refuz orice majorare a facturilor în luna august. Consumatorii au dreptul la stabilitatea preţurilor", a declarat ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire.

Guvernul interimar de la Paris vrea ca autoritatea de reglementare să amâne majorarea costurilor până când va publica noile tarife, în luna februarie 2025, transmite Bloomberg. Costurile mai mari vor fi compensate de reducerea preţurilor angro la electricitate, rezultatul fiind o scădere a facturilor pentru consumatori.

Precedentele majorări i-au afectat pe consumatorii francezi în ultimii ani

Majorările tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei electrice sunt necesare pentru modernizarea reţelelor învechite, în cadrul tranziţiei verzi a Franţei. Operatorul reţelei naţionale din Franţa a anunţat recent că, până în 2040, trebuie să investească aproximativ 100 de miliarde de euro pentru a renova reţeaua şi a conecta la sistem noile capacităţi regenerabile.

Inflaţia preţurilor la energie a fost unul din subiectele principale la alegerile parlamentare de luna trecută, la finalul cărora niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută. Următoarea administraţie va trebuie să răspundă solicitărilor autorității de reglementare, care avea programate o serie de creșteri tarifare.

Majorarea tarifelor pentru electricitate de la 1 august ar fi mărit facturile francezilor cu aproximativ 1%, însă pentru un moment, oficialii au decis o relaxare în acest sens, după ani de creșteri succesive.