Fostul șef al unui program de compensare a emisiilor de carbon este acuzat de fraudă. Daunele se ridică la milioane de dolari

G.C. Data publicării:
credite de carbon
sursa: shutterstock.com/

Un fost director al unui program de compensare a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost acuzat de fraudă de către autoritățile federale din SUA, care susțin că acesta a contribuit la manipularea datelor și cifrelor din mai multe proiecte din Africa și Asia pentru a obține credite de carbon în valoare de zeci de milioane de dolari.

Kenneth Newcombe, fost CEO al C-Quest Capital și o figură proeminentă în industria compensării emisiilor, a fost pus sub acuzare miercuri în New York pentru fraudă cu mărfuri și înșelăciune electronică, scrie The Guardian.

Creditele de carbon sunt instrumente de mediu pentru companii, pentru a compensa o parte din amprenta de carbon eliberată prin activitatea lor, fără a fi trase la răspundere pentru emisiile respective. Concret, dacă o companie cumpără credite de carbon echivalente cu 100 de tone de carbon, aceasta poate elibera 100 de tone de gaze cu efect de seră prin activitatea sa, neutralizându-le complet.

Procurorii susțin că Newcombe face parte dintr-o rețea, de mai mulți ani, care a manipulat informațiile despre impactul unor proiecte din Africa și Asia de Sud-Est, pentru a le face să pară mult mai eficiente în reducerea emisiilor decât erau în realitate. De asemenea, aceste cifre false au fost folosite pentru a atrage investiții de peste 100 de milioane de dolari în compania C-Quest.

Din 2007 și până în decembrie 2023, Newcombe, în vârstă de 77 de ani, a fost membru al consiliului de administrație al Verra, companie care se ocupă de credite de carbon, și a lucrat la Banca Mondială și Goldman Sachs. El riscă până la 20 de ani de închisoare dacă este condamnat pentru cele mai grave acuzații.

Un purtător de cuvânt al lui Newcombe a declarat pentru Bloomberg că fostul director este bolnav de cancer. „Este încrezător că, dacă va trăi suficient pentru a vedea un juriu în acest caz, acel juriu va respinge aceste acuzații false și îi va restabili reputația”, a spus purtătorul de cuvânt. 

Newcombe a demisionat din funcția de CEO al C-Quest în februarie anul acesta. În iunie, noua conducere a companiei a anunțat că l-a raportat pe fostul lor director autorităților americane pentru rolul său în falsificarea datelor.

După anunț, Verra a declarat că suspendă cele 27 de proiecte implicate în anchetă și că va colabora cu C-Quest pentru a anula cât mai rapid creditele emise în exces. 

Miercuri, autoritățile americane au declarat că nu vor aduce acuzații împotriva C-Quest datorită recunoașterii rapide și transparente a presupusei fapte.

Procurorii l-au acuzat și pe Tridip Goswami, fostul șef al echipei de contabilitate în carbon și sustenabilitate la C-Quest, de fraudă. Fostul director operațional, Jason Steele, a pledat vinovat și cooperează cu guvernul SUA.