Europa crește independența energetică față de Rusia: A început construcția primului terminal de gaz lichefiat din Germania
Consorţiul Hanseatic Energy Hub (HEH) a demarat vineri construcţia primului terminal terestru de gaz naturale lichefiat (GNL) din Germania, care va intra în funcţiune în 2027, relatează agenţia EFE.
Hanseatic Energy Hub (HEH), format din de inginerie Tecnicas Reunidas, împreună cu asociaţii săi FCC şi Enka, se va ocupa de construcţie, a cărei fundaţie va fi proiectată pentru a permite o conversie ulterioară la amoniac şi la care se va utiliza o cantitate de beton echivalentă celei pentru 20 de piscine olimpice şi nişte structuri de oţel care vor cântări de 1,5 ori mai mult decât Turnul Eiffel.
Potrivit unui comunicat al consorţiului, peste 1.100 persoane vor lucra în această fază a proiectului celor mai mari două rezervoare de GNL din Europa (care vor fi pregătite pentru a opera inclusiv cu amoniac regenerabil şi vor avea o capacitate de 240.000 mc fiecare), care vor putea fi conectate la reţea în trei ani.
Companiilor germane EnBW şi SEFE, care au rezervat capacităţi anuale de 6 şi, respectiv, 4 milioane mc, în cadrul terminalului, li s-a alăturat compania cehă CEZ, care a rezervat drepturi de import pe termen lung de 2 milioane mc pe an.
Toţi clienţii au opţiunea de a-şi schimba contractele cu surse de energie bazate pe hidrogen, precum amoniacul, ca parte a impulsionării procesului de tranziţie energetică în ţărilor lor.
Gazul natural lichefiat a intrat puternic în preferințele europene în iarna trecută, datorită sancțiunilor impuse Rusiei pentru atacarea Ucrainei. Germania, țara în care se construiește terminalul, și-a asigurat recent viitorul energetic, importând GNL din Emiratele Arabe Unite, timp de 15 ani.
Un terminal GNL permite alimentarea din oricare sursă a lumii, predilecte acum fiind cele din Peninsula Arabă și SUA.