Directorul Transgaz: Companiile românești ar trebui să se uite spre Africa. Unde nu sunt reguli europene
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa. În ce privește transportul de gaze, ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a spus, directorul general al Transgaz, operatorul național de transport de gaze, la lansarea a conductei din proiectul "Ţărmul Mării Negre-Podişor", proiect legat de eploatarea Neptun Deep.
Ieri la la Dragalina, în judeţul Călăraşi a avut loc lansarea unui tronson de conductă care alcătuieşte gazoductul Tuzla-Podişor, la eveniment fiind prezent şi vicepreşedintele Republicii Turcia, Cevdet Yilmaz.
Transgaz a semnat în iunie 2023 contractul de execuţie a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, cu societatea Kalyon Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, din Turcia.
Legătura Neptun Deep - BRUA
Conform unui comunicat remis atunci Bursei de Valori Bucureşti, proiectul, în valoare de aproximativ 500 milioane euro, constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.
Proiectul "Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podişor" este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 milioane euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.
Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează 3 judeţe: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu.
Firmele românești, spre Africa, unde nu există reguli europene
"Îmi doresc, şi mă lupt în calitate director general al Transgaz, companiile româneşti să iasă şi ele în lume. Au început să apară oportunităţi. Una dintre aceste oportunităţi le avem în Africa. Îmi doresc: companiile din România, împreună cu companiile din Turcia, complementare unele cu celelalte, să mergem în Africa, pentru că nu mai avem legislaţie europeană, şi să lucrăm împreună, pentru că e foarte mult de lucru. Am fost într-o vizită în Nigeria şi ne aşteaptă, companiile româneşti împreună cu companiile din Turcia, să mergem să lucrăm acolo, pentru că au mult de lucru", a spus la lansare Ion Sterian, directorul Transgaz, citat de Agerpres.