Dependența de gazele rusești: Importurile în Europa de gaz natural lichefiat din Rusia au ajuns la un nivel record în 2024

Redacția Digi Economic Data publicării:
ue sanctiuni rusia
sursa: gettyimages.com/

Europa a cumpărat anul trecut o cantitate record de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, în pofida eforturilor Uniunii Europene (UE) de a renunța la combustibilii fosili care finanțează războiul lui Putin împotriva Ucrainei. În porturile europene au ajuns, anul trecut, 17,8 milioane de tone de gaz rusesc lichefiat, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy. 

Jan-Eric Fähnrich, analist în domeniul gazelor la Rystad Energy, a declarat că fluxurile de GNL nu doar că sunt în creștere, ci au ajuns „la niveluri record”, arată The Guardian. 

Europa și-a redus importurile de gaz rusesc prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, dar a achiziționat din ce în ce mai multe transporturi de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia. De altfel, anul trecut, Rusia a depășit Qatar ca al doilea mare furnizor de GNL al Europei, după SUA.

În acest context, activiștii susțin că UE subminează sprijinul acordat Ucrainei și propriile obiective climatice continuând să plătească Rusia pentru combustibili fosili. De la începutul războiului, blocul a redus cererea de energie și a relaxat normele de construire a turbinelor eoliene și a panourilor solare, însă oamenii de știință afirmă că tranziția verde nu este suficient de rapidă.

Datele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), ale cărui cifre diferă ușor de cele ale Rystad, au arătat că importurile în UE de GNL rusesc s-au ridicat la 7,32 miliarde de euro în 2024, o creștere anuală de 14% a volumului, care a dus importurile la 17,5 milioane de tone.

„Motivul creșterii este destul de simplu”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist pentru Rusia la Crea. „GNL-ul rusesc este oferit cu o reducere față de furnizorii alternativi. Fără sancțiuni impuse asupra acestui produs, companiile acționează în propriul lor interes și cumpără cantități tot mai mari de gaz de la cel mai ieftin furnizor”.

UE intenționează să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar a fost reticentă în a interzice gazele, așa cum a făcut cu cărbunele și petrolul. În iunie, statele membre au convenit să interzică „transbordarea” GNL-ului rusesc către țări din afara UE începând cu martie 2025. Creșterea recentă a importurilor de GNL rusesc ar putea fi impulsionată de eforturile de a transporta volume înainte de aplicarea sancțiunilor, a spus Fähnrich.  

Activiștii ucraineni susțin că sancțiunile sunt subminate de „lacune evidente” care permit Rusiei să-și finanțeze mașinăria de război prin veniturile din combustibili fosili.  

„Nivelurile record ale importurilor de GNL rusesc din 2024 ne reamintesc că UE trebuie să acționeze decisiv pentru a acoperi lacunele rămase în regimul său de sancțiuni”, a spus Svitlana Romanko, fondatoarea grupului Razom We Stand. „Am ajuns la 15 pachete de sancțiuni, dar este urgent și necesar un embargo complet asupra importurilor de GNL rusesc pentru a opri finanțarea cufărului de război al lui Putin.”  

Sancțiuni mai stricte ar putea reduce poluarea cu gaze cu efect de seră asociată cu petrolul și gazele Rusiei cu 25% până în 2030, a constatat un raport realizat de Romanko și colegii săi luna trecută. Dacă sursele de energie regenerabilă ar înlocui combustibilii fosili, emisiile finale ar putea scădea cu 300 de milioane de tone pe an, conform raportului.  

„UE are o alegere”, a spus Romanko. „Să continue finanțarea războiului și a poluării sau să se angajeze către un viitor energetic curat, sigur și pașnic.”