China își extinde operațiunile energetice în Sudanul de Sud. Dezvoltarea industriei petroliere este prioritară pentru țara africană

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
petrol sudanul de sud
sursa: shutterstock.com/

Liderul Sudanului de Sud, Salva Kiir a purtat discuții cu președintele China National Petroleum despre dezvoltarea industriei țițeiului din țara africană, în timpul vizitei oficiale desfășurate la Beijing.

Sudanul de Sud vrea să construiască prin intermediul Chinei noi conducte de transport pentru țiței, deoarece autoritățile de la Juba vor să dezvolte industria petrolieră națională. Mișcarea este cel puțin interesantă, având în vedere faptul că statul asiatic a băgat în datorii împovărătoare mai multe țări africane, după ce au executat mai multe lucrari de infrastructură.

Chiar și așa, președintele Salva Kiir vrea ca noua conductă să traverseze Djibouti și Etiopia, pentru ca Sudanul de Sud să devină un pol de referință în furnizarea de energie la nivel regional, relatează Bloomberg. Totodată, inginerii chinezi vor avea misiunea să dezvolte și tehnologia extractivă, având în vedere că cea existentă este învechită.

Producția de petrol este aproape oprită după ce una dintre cele două conducte de export a explodat în Sudanul vecin, cu care se află în război. Înainte de distrugerea conductei, Sudanul de Sud producea 150.000 de barili pe zi, iar în prezent această cantitate s-a redus 52.000 de barili, fapt ce afectează grav comerțul și securitatea energetică a statului african.