Tarifele lui Trump se apropie, dar unele companii din China știu deja cum să le evite
Companiile se pregătesc pentru impactul economic al celui de-al doilea mandat al lui Trump, care, dacă ne bazăm pe promisiunile sale din campanie, va aduce tarife pentru aproape toate importurile în SUA, în special cele din China.
Însă, în mijlocul îngrijorării legate de o nouă escaladare a războiului comercial global, unii producători ar putea privi către cei care au găsit deja soluții pentru a face față taxelor din SUA, precum companiile chineze de panouri solare.
China domină aproape în totalitate piața globală a panourilor solare. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, cota sa în fiecare etapă a lanțului de producție al panourilor solare depășește 80%. Anul trecut, China a exportat un record de 227 de gigawați (GW) de panouri solare – mai mult decât întreaga capacitate solară instalată în Statele Unite.
Dar aproape niciunul dintre aceste panouri nu a fost destinat pieței americane. Mai puțin de 1% din cei 54 GW de panouri solare importați de SUA anul trecut au provenit din China, scrie The Guardian.
Companiile chineze majore de tehnologie fotovoltaică își deschid fabrici în sud-estul Asiei încă din 2016. În acel an, Longi, al treilea cel mai mare producător de panouri solare la nivel global, s-a extins în Malaezia și Thailanda, iar ulterior în Vietnam. Anul acesta, compania a început construcția unui nou proiect în Malaezia și a unei fabrici în parteneriat în SUA. „Capacitățile de livrare pe piața SUA ale companiei sunt așteptate să crească”, se arată în raportul său anual din 2023.
În 2022, Longi a negat acuzațiile Departamentului de Comerț al SUA conform cărora filiala sa din Vietnam, Vina Solar, s-ar număra printre companiile chineze care evită tarifele finalizând produsele în sud-estul Asiei, declarând că respectă legislația SUA.
Însă decidenții din Washington consideră aceste extinderi în sud-estul Asiei drept „o încercare de a evita taxele antidumping și compensațiile”, spune Cory Combs, director asociat la Trivium China, o companie de cercetare.
Luna trecută, Departamentul de Comerț al SUA a anunțat noi taxe preliminare pentru mai mulți producători chinezi de panouri solare care exportă din Cambodgia, Malaezia, Thailanda și Vietnam, după o plângere din partea companiilor americane.
Diversificarea lanțurilor de aprovizionare costă bani, dar „atât timp cât poți să vinzi produsul de trei - patru ori mai scump pe piața din SUA, probabil că merită”, spune Marius Mordal Bakke, analist senior la Rystad Energy.
Următoarea destinație: Orientul Mijlociu
Jocul de-a șoarecele și pisica pare să se extindă acum în alte părți ale sud-estului Asiei, precum Laos și Indonezia, iar industria se orientează și spre Orientul Mijlociu.
„Pe măsură ce sud-estul Asiei este tot mai afectat de aceste tarife, mulți investitori chinezi se mută, în special, în Arabia Saudită, EAU și Oman”, spune Combs.
Companiile chineze sunt conștiente de nevoia de a-și proteja afacerile de tarife și deja își fac planuri pentru a se pregăti de taxele promise de Trump.
Totuși, cel mai mare risc pentru industria solară chineză din partea unei administrații Trump ar putea fi mai degrabă politica decât tarifele. „Industria solară din China s-a poziționat pregătită să furnizeze echipamentele solare necesare pentru o tranziție energetică globală rapidă”, spune Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul pentru Cercetare privind Energia și Aerul Curat. „Și este clar că administrația Trump va încerca să încetinească această tranziție”.