Fiasco total la COP29: un acord a fost adoptat după două zile de prelungiri. Rezoluția nu mulțumește participanții

Alexandru Gologan Data publicării:
cop 29
sursa: gettyimages.com/

Azerbaidjanul a concurat cu Armenia pentru a câştiga organizarea COP29, cel mai important eveniment internaţional organizat de această ţară. Însă conferința a fost învăluită în controverse: de la declaraţiile preşedintelui azer împotriva Franţei, arestările activiştilor de mediu şi până la hărţuirea parlamentarilor americani la Baku, toate aceste acțiuni au îngreunat atmosfera de lucru.

Felul în care Azerbaidjanul a gestionat negocierile a fost aspru criticat. Germania i-a reproşat apropierea de ţările producătoare de petrol, iar delegaţii din zeci de ţări în curs de dezvoltare au părăsit reuniunea sâmbătă, declarând că nu au fost consultaţi pe deplin.

„Nicio ţară nu a obţinut tot ce şi-a dorit, iar noi părăsim Baku cu un munte de muncă", a declarat Simon Stiell, secretarul executiv al Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.

COP29 ar fi trebuit să se încheie cu un acord pe 22 noiembrie, însă participanții nu au ajuns la un consens și astfel conferința climatică s-a prelungit cu încă două zile. Însă, tergiversarea a lăsat un gust amar multor participanţi. Textul final a fost adoptat aproape de ora locală 03:00, după negocieri epuizante şi răsturnări de situaţie.

Țările în curs de dezvoltare rămân subfinanțate în lupta cu schimbările climatice

Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29) a adoptat o serie de decizii, principala fiind aceea că ţările bogate trebuie să finanţeze 300 de miliarde de dolari pe an până în 2035 pentru a sprijini tranziţia energetică şi adaptarea la schimbările climatice în ţările în curs de dezvoltare.

„Cel puţin 300 de miliarde de dolari pe an de acum şi până în 2035", arată unul din punctele acordului de la Baku.

Noul buget alocat înlocuiește cele 100 de miliarde de dolari pe an distribuite anterior, însă reprezintă jumătate din ceea ce solicitau ţările în curs de dezvoltare şi un efort foarte mic dacă se ia în considerare inflaţia, relatează Sud Ouest.

China nu este obligată să finanțeze țările subdezvoltate pe problemele de mediu

Deși țările occidentale au solicitat ca lista pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice să includă China, Singapore şi statele din Golf, gigantul asiatic a fost exclus prin de la această obligație.

Acordul de la Baku precizează explicit faptul că ţările nedezvoltate pot furniza contribuţii financiare doar pe bază voluntară.

Cu toate acestea, acordul include o noutate: de acum înainte, finanţarea combaterii schimbărilor climatice din partea ţărilor nedezvoltate, acordată prin intermediul băncilor multilaterale de dezvoltare, poate fi luată în considerare pentru atingerea obiectivului de 300 de miliarde. 

Exploatarea combustibililor fosili nu va dispărea curând

Orice menţiune explicită a renunțării la combustibilii fosili, principala realizare a COP28 de la Dubai, a dispărut în momentul finalizării textelor acordului.

Una dintre priorităţile Uniunii Europene, contestată de Arabia Saudită, a fost obţinerea unei monitorizări anuale a eforturilor de renunţare la petrol, gaz şi cărbune: fără succes.

Sub pretextul tranziției ecologice, țările producătoare s-au înțeles tacit să continue exploatarea resurselor energetice fosile până la o dată indefinită.