Greenpeace a câștigat primul proces în legătură cu Neptun Deep. Ministerul Energiei: „Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim”
Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră de către OMV Petrom și Romgaz. Este prima victorie Greenpeace România împotriva proiectului. Ca răspuns, Ministerul Energiei a transmis: „Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim”.
Potrivit unui comunicat al ONG-ului de mediu Greenpeace România, cele două instituții au refuzat sistematic să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizau aspecte de mediu, încălcând astfel liberul acces la informațiile de interes public.
„Instanțele au transmis un mesaj foarte clar – Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa trebuie să acționeze în interesul cetățenilor români și a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informații de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să știm ce substanțe chimice OMV Petrom și Romgaz intenționează să deverseze în Marea Neagră și cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare”, a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.
Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare și dezafectarea ulterioară a facilităților offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine, care pot induce un impact direct asupra mării. Numai în perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată, mai arată ONG-ul.
Este prima victorie Greenpeace România împotriva proiectului. ONG-ul România a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz și autoritățile implicate în procesul de aprobare a proiectului Neptun Deep și susține că independența energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienței energetice și a capacităților de stocare.
Reacția Ministerului Energiei
Într-un răspuns acordat vineri, Ministerul Energiei transmite că proiectul Neptun Deep nu este afectat de litigiul invocat „în mod eronat” de un ONG de mediu.
Redăm mai jos comunicatul:
Referitor la informațiile apărute în spațiul public, care sugerează în mod eronat existența unui „pericol major” pentru proiectul Neptun Deep, dorim să clarificăm următoarele:
- Litigiul menționat în articol NU afectează în niciun fel proiectul Neptun Deep. Acesta vizează solicitări formulate în baza Legii nr. 544/2001 de către un ONG și adresate Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Grigore Antipa. În consecință, orice afirmație care leagă acest litigiu de “blocarea” proiectului Neptun Deep este nefondată și induce publicul în eroare.
- Proiectul Neptun Deep își continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat. Activitățile de foraj pentru cele 10 sonde de exploatare din perimetrul Neptun Deep sunt derulate conform planificării, utilizând platforma Transocean Barents. Proiectul reprezintă o prioritate strategică pentru securitatea energetică a României, iar Ministerul Energiei împreună cu partenerii săi asigură implementarea acestuia în cele mai bune condiții.
„Vom duce la bun sfârșit acest proiect strategic, care va dubla producția de gaz românesc și va susține independența întregii regiuni față de Federația Rusă, un obiectiv asumat la nivel european. Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim. În joc este energia României, iar fără energie sigură și accesibilă nu există dezvoltare, nu există viitor”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.
Ministerul Energiei rămâne angajat în transparența comunicării și invită instituțiile media să solicite puncte oficiale de vedere înainte de publicarea unor știri false care pot influența negativ opinia publică.