Casa Verde Fotovoltaice: Bugetul de 229,1 milioane de lei, alocat regiunii Vest, s-a epuizat într-un minut și 26 de secunde

G.C. Data publicării: Data actualizării:
casa verde final
sursa: shutterstock.com/

Bugetul de 229,1 milioane de lei alocat Regiunii Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, respectiv pentru județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, a fost epuizat într-un minut și 26 de secunde. Cu această sesiune, programul a ajuns la final.

Au fost acceptate 7.637 de dosare.

„Astăzi, s-a încheiat înscrierea cu succes a 65.996 de persoane fizice care vor avea oportunitatea de a beneficia de o finanțare substanțială de până la 30.000 de lei pentru finanțarea instalaţiilor de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice. De mâine, 9 octombrie, se vor putea înscrie 670 de unități de cult pentru un buget de 20.100.000 de lei”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat.

Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” s-a derulat în perioada 27 septembrie - 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni. 

Românii acceptați în program vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.  

Timpul scurt, de sub două minute, în care s-a epuizat bugetul alocat, a atras atenția Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE), care au înaintat suspiciunea implicării Inteligenţei Artificiale şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în program. DigiEconomic a solicitat AFM un punct de vedere pe această temă, însă, până la publicarea acestui material, nu a răspuns solicitării.

Vineri, Ministerul Mediului a transmis, într-un comunicat oficial, că nu au fost găsite încercări de fraudă și a dat asigurări că analizează minuțios fiecare dosar în programul Casa Verde Fotovoltaice.