Proiect pilot promovat de Ministerul Energiei: montarea de panouri solare pe blocuri pentru eficientizarea consumului electric
Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii, care se va numi Urban Up și are alocat un buget de 150 de milioane de lei. Acest proiect este destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat vineri o vizită de lucru pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Sectorul 6 al Capitalei, cu scopul de a inaugura o soluţie integrată de producţie a energiei electrice prin panouri fotovoltaice şi stocare în baterii
„Vom pune în consultare publică o nouă inițiativă, care urmărește eficientizarea consumului de electricitate în asociațiile de locatari din țară. Noul program de investiţii este finanţat din bugetul Ministerului Energiei, se numeşte Urban Up și are alocate fonduri în valoare de 150 de milioane de lei. Sunt eligibile asociaţiile de proprietari, practic, blocurile, pentru a dezvolta sisteme integrate de producere a energiei regenerabile, în regim propriu", a declarat Burduja.
Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, a subliniat importanța și beneficiile programului pentru oamenii care stau la bloc.
„Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile. Ţinând cont de datele disponibile în acest moment, ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie. Este un cost acoperit din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului.
Noi ne dorim ca în luna martie, cel târziu, să putem să lansăm aplicarea proiectului. De ce luna martie? Pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată produce energia electrică", a explicat Vintilă, potrivit Agerpres.
La nivel de Bucureşti, aunt aproximativ 15.000 de blocuri şi dacă s-ar pune pe toate sisteme fotovoltaice, ţinând cont de suprafaţă, capacitatea ar fi de peste 600 de megawaţi. Conform Notei de fundamentare, Programul „Urban Up" vizează finanţarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.