Beneficiarii „Casa Verde” pot pierde finanțarea dacă instalatorul nu montează sistemul în 12 luni. Sfaturi pentru prosumatori

G.C. Data publicării: Data actualizării:
casa verde fotovoltaice
sursa: shutterstock.com/

Beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice” se confruntă cu o nouă provocare: ei trebuie să aleagă cu grijă instalatorul, întrucât unele firme s-ar putea să nu aibă capacitatea de a realiza montajul sistemelor fotovoltaice în cel mult un an de la obținerea finanțării, iar banii se vor pierde.

Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă în cadrul acestei ediții, întrucât beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, comparativ cu 12 luni în edițiile anterioare.

„Este vital ca românii să verifice cu atenție experiența instalatorului, portofoliul acestuia și capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back - up și siguranță, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri și muncitori calificați, să ofere suport tehnic în orice situație și să poată monitoriza sistemul și după instalare”, a declarat Albert Soare, fondator Kilowat. 

De altfel, specialiștii recomandă ca gospodăriile să cerceteze atent și să verifice instalatorii, pe cât posibil, înainte de a-i contracta.

Beneficiarii programului vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei. Ediția din acest an a programului s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale.

Vezi ghidul AFM aici.

AFM a publicat o listă cu un număr de 599 de instalatori care au fost validați pentru ediția din acest an. Vezi lista aici.

Alte sfaturi pentru noii prosumatori

Noii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024, nu vor putea modifica sistemul instalat timp de o perioadă de 12 luni, cu excepția adăugării unor baterii suplimentare de stocare prin finanțate din fonduri proprii, arată un ghid al Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE). Cei care doresc să-și maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce privește numărul de panouri, cât și invertorul, căci în viitor doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă.

„De aceea, recomandarea A.P.C.E. este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioară”, transmite asociația.

Panourile fotovoltaice sunt evaluate pe baza mai multor factori, precum eficiența conversiei energetice, durabilitatea, garanțiile oferite, tehnologia de fabricație și performanța în condiții de iluminare scăzută.

„A.P.C.E. vă recomandă să solicitați instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type și TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română”, sfătuiește asociația prosumatorilor.

În ceea ce privește invertoarele hibride, acestea sunt evaluate pe baza eficienței, compatibilității cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor și caracteristicilor avansate de monitorizare și control, dar și a elementelor de siguranță și protecție.

„Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top.Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:

  • Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
  • Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
  • Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
  • Obligatoriu, pentru monitorizare să cereți să vi se monteze Smart Meter”.

De asemenea, dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei, iar asociația recomandă un dispozitiv cu balansare activă și capacități de minim 100 A.

Pentru acumulatori, APCE recomandă tipul LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. „Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției în timp și care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget”, explică asociația.

Datorită faptului că prețul materialelor de calitate a scăzut an de an, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de calitate, cu o putere de 4-5 kW.