APCE a lansat un ghid pentru viitorii prosumatori cu stocare. Ce trebuie să aibă în vedere beneficiarii programului „Casa Verde”

Georgiana Costea Data publicării: Data actualizării:
casa verde fotovoltaice buget
sursa: shutterstock.com/

Aproximativ 70% dintre prosumatori se vor orienta către stocare în următorii ani, estimează Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), din mai multe motive: pentru independență energetică, pentru că prețul acumulatorilor scade anual, precum și pentru că stocarea oferă imunitate la fluctuațiile de preț ale energiei electrice și la supratensiunile datorate rețelelor.

În contextul în care sesiunea 2024 a programului „Casa Verde Fotovoltaice” s-a încheiat astăzi, APCE a lansat un ghid pentru noii prosumatori. Beneficiarii programului vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei.

Ediția din acest an a programului s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale.

„Astăzi, s-a încheiat înscrierea cu succes a 65.996 de persoane fizice care vor avea oportunitatea de a beneficia de o finanțare substanțială de până la 30.000 de lei pentru finanțarea instalaţiilor de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice. De mâine, 9 octombrie, se vor putea înscrie 670 de unități de cult pentru un buget de 20.100.000 de lei”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat.

Urmează ca instalatorii să verifice documentele înscrise în aplicație, iar apoi AFM va publica listele cu cei admiși și respinși.

După finalizarea înscrierilor, în termen de 90 de zile, trebuie parcurși următorii pași:

  • selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei AFM;
  • efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant;
  • aprobarea/respingerea/refuzul de către instalator a solicitanţilor.

Vezi ghidul AFM aici.

AFM a publicat o listă cu un număr de 599 de instalatori care au fost validați pentru ediția din acest an. Vezi lista aici.

Sfaturi pentru noii prosumatori

Noii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024, nu vor putea modifica sistemul odată instalat timp de o perioadă de 6 ani, cu excepția adăugării unor baterii suplimentare de stocare prin finanțate din fonduri proprii, spune APCE. Cei care doresc să-și maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce privește numărul de panouri, cât și invertorul, căci în viitor doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă.

„De aceea, recomandarea A.P.C.E. este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioară”, transmite asociația.

Panourile fotovoltaice sunt evaluate pe baza mai multor factori, precum eficiența conversiei energetice, durabilitatea, garanțiile oferite, tehnologia de fabricație și performanța în condiții de iluminare scăzută.

„A.P.C.E. vă recomandă să solicitați instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type și TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română”, sfătuiește asociația prosumatorilor.

În ceea ce privește invertoarele hibride, acestea sunt evaluate pe baza eficienței, compatibilității cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor și caracteristicilor avansate de monitorizare și control, dar și a elementelor de siguranță și protecție.

„Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top.Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:

  • Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
  • Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
  • Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
  • Obligatoriu, pentru monitorizare să cereți să vi se monteze Smart Meter”, se mai arată în ghid.

De asemenea, dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei, iar asociația recomandă un dispozitiv cu balansare activă și capacități de minim 100 A.

Pentru acumulatori, APCE recomandă tipul LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. „Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției în timp și care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget”, explică asociația.

Datorită faptului că prețul materialelor de calitate a scăzut an de an, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de calitate, cu o putere de 4-5 kW.