Turcia blochează accesul la aplicații pe bandă rulantă. După Instagram și Roblox, a luat în vizor Discord

G.C. Data publicării:
discord
sursa: shutterstock.com/

Turcia a blocat accesul la platforma de mesagerie Discord, după ce platforma a refuzat să furnizeze informațiile solicitate de Ankara.

Ministrul Justiției, Yilmaz Tunc, a declarat că o instanță din Ankara a decis blocarea accesului la Discord din cauza suspiciunilor că anumite persoane au comis infracțiuni pe și prin platformă.

Blocarea survine după un val de indignare publică, cauzată de uciderea a două femei de către un tânăr de 19 ani în Istanbul luna aceasta. Conținutul de pe rețelele sociale a arătat că utilizatorii Discord au lăudat ulterior crima, scrie Reuters.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, a declarat că modelul platformei Discord face dificilă monitorizarea și intervenția autorităților în cazul conținutului ilegal distribuit. „Personalul de securitate nu poate verifica conținutul. Putem interveni doar atunci când utilizatorii ne sesizează conținutul distribuit acolo", a spus el reporterilor în parlament. „Deoarece Discord refuză să partajeze informațiile sale, inclusiv adresele IP și conținutul, cu unitățile noastre de securitate, am fost obligați să blocăm accesul.”

Marți, și Rusia a blocat Discord pentru încălcarea legii, după ce compania primise o amendă pentru nerespectarea eliminării conținutului interzis, a raportat agenția de știri TASS.

În septembrie, după ce a blocat Instagram, Turcia a luat măsuri similare în privința Roblox, un joc online destinat copiilor şi adolescenţilor. Autoritățile au decis să suspende accesul la serviciu, pe motiv că alterează percepția celor mici prin conținut inadecvat.

Accesul la Instagram a fost blocat de pe 2 august, pentru că platforma nu a permis simpatizanților lui Ismail Heniyeh, fostul lider al Hamas asasinat la Teheran de israelieni, să publice mesaje de condoleanţe. După 9 zile, însă, țara a restabilit accesul, după ce compania a fost de acord să coopereze cu autoritățile pentru a răspunde preocupărilor Guvernului.