Fondatorul Telegram a fost pus sub acuzare. Poate evita arestul dacă plătește 5 mil. euro cauțiune

G.C. Data publicării:
Telegram Pavel Durov
sursa: profimediaimages.ro/

Un judecător francez a aprobat punerea sub acuzare a fondatorului Telegram, Pavel Durov, miercuri, ca parte a anchetei privind complicitatea acestuia la trafic de droguri, crimă organizată, pedofilie și fraudă, prin lipsa moderării corespunzătoare a conținutului pe platformă. Durov poate evita arestul preventiv dacă plătește o cauțiune de 5 milioane de euro.

Acestuia i s-a interzis să părăsească Franța și trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la o secție de poliție, scrie Reuters.

Miliardarul în vârstă de 39 de ani a fost arestat sâmbătă pe aeroportul Le Bourget, aflat la nord de Paris, după ce s-a întors din Baku, Azerbaidjan. Inițial reținut pentru 24 de ore, judecătorul a dispus prelungirea arestării. 

Procurorii francezi îl acuză pe Durov de lipsa transparenței în cazul unor infracțiuni grave, precum traficul de droguri, pornografia infantilă sau fraudele bancare comise prin intermediul aplicației Telegram, arată  Politico.

Vezi și Arestarea fondatorului Telegram pare să ajute popularitatea aplicației. Numărul de instalări a crescut în ultimele zile

Telegram este o platformă de mesagerie online lansată în 2013 de Pavel, alături de fratele său, Nikolai. Diferența față de alte aplicații similare este criptarea integrală a datelor, care nu pot fi urmărite de terți, inclusiv oamenii legii.

După arestarea fondatorului, Telegram a respins ferm acuzațiile, declarând că respectă toate legile Uniunii Europene și că Durov „nu are nimic de ascuns.”

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spunem că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri. Telegram respectă legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale și acţiunea sa de moderare este în acord cu norma sectorului", a transmis compania duminică printr-un comunicat.