Amendă pentru Google. Curtea de Justiție a UE aprobă o sancțiune antitrust de 2,4 miliarde de euro 

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
amenda google
sursa: shutterstock.com/

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (UE) a aprobat o amendă antitrust de 2,4 miliarde de euro pentru Google, motivând că practica gigantului tehnologic de a favoriza propriile rezultate ale căutărilor pentru cumpărături, în detrimentul serviciilor concurente, „a fost discriminatorie”. 

Hotărârea de marți oferă un sprijin important autorităților de reglementare care se confruntă cu marile companii de tehnologie, scrie Politico.

Judecătorii au declarat că legislația UE interzice comportamentul care împiedică „menținerea sau creșterea concurenței pe o piață pe care gradul de concurență este deja slăbit, tocmai din cauza prezenței uneia sau mai multor întreprinderi într-o poziție dominantă”. Decizia este definitivă și nu poate fi contestată.

Google a fost amendată în 2017 pentru modul în care și-a favorizat propriile rezultate de căutare pentru cumpărături în detrimentul serviciilor concurente. Amenda a fost prima pentru companie, într-o serie de investigații antitrust ale Uniunii Europene, inclusiv o anchetă privind tehnologia publicității, în cadrul căreia Comisia Europeană analizează posibilitatea de a diviza activitățile companiei.

Google se luptă și încearcă să conteste alte două sancțiuni ale UE, inclusiv cu o amendă antitrust record de 4,3 miliarde de euro pentru sistemul său de operare Google Android.

Tribunalul a sprijinit anul trecut constatarea UE împotriva platformei de cumpărături a Google, folosind un limbaj ferm cu privire la practica companiei de auto-preferențiere a serviciilor sale.

Serviciile rivale s-au plâns că executivul european nu a reușit să obțină schimbări semnificative din partea Google, care și-a modificat afișarea reclamelor de produse pentru a respecta termenii hotărârii din 2017.

Între timp, Comisia a obținut un nou instrument puternic pentru a lua măsuri drastice împotriva giganților digitali, respectiv Legea privind piețele digitale (DMA), care interzice companiilor să favorizeze propriile produse și servicii în detrimentul concurenților pe propriile platforme.

Anul acesta, Google a adus noi modificări căutării produselor pentru a se conforma DMA. De asemenea, Google face obiectul unei investigații la nivelul Uniunii pentru nerespectarea legii privind piețele digitale în ceea ce privește auto-preferențierea în Google Search și în magazinul său de aplicații.

Poziția Google față de hotărârea instanței

Prin decizia de astăzi, compania americană din domeniul tehnologiei a pierdut ultima șansă la recurs și hotărârea este definitivă.

„Prin hotărârea de astăzi, Curtea de Justiție respinge recursul și astfel, menține hotărârea Tribunalului”, precizează instanța într-un comunicat redat de Associated Press.

Google se simte nedreptățită în această, după ce i-a fost respins ultimul apel. Compania și-a expus punctul de vedere în legătură cu aplicarea sancțiunii de către autoritățile europene.

„Suntem dezamăgiți de decizia Curții. Această hotărâre se referă la un set foarte specific de fapte. Am făcut modificări în 2017 pentru a ne conforma cu decizia Comisiei Europene. Abordarea noastră a funcționat cu succes timp de șapte ani, așa că nu vedem unde am greșit pentru a fi sancționați”, a declarat marți pentru CNBC un purtător de cuvânt al Google.