Vești proaste pentru consumatorii de cafea: prețul a ajuns la un nou record. Care sunt motivele
Prețul cafelei pe piețele internaționale de mărfuri a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie, în contextul în care comercianții se așteaptă ca recoltele să scadă. Cei mai mari doi producători mondiali, Brazilia și Vietnam, au fost afectați de vremea nefavorabilă, iar piața se confruntă cu incertitudinea generată de noua directivă a Uniunii Europene (UE) privind defrișările.
Marți, prețul boabelor Arabica, care reprezintă cea mai mare parte a producției mondiale, a depășit 3,44 dolari pe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în acest an. În același timp, prețul boabelor de Robusta a atins un nou maxim în septembrie.
În acest context, brandurile de cafea iau în considerare majorarea prețurilor anul viitor.
În timp ce, în ultimii ani, companiile care procesează boabele de cafea au reușit să absoarbă creșterile de prețuri pentru a mulțumi clienții și a-și menține cota de piață, se pare că acest lucru este pe cale să se schimbe, potrivit lui Vinh Nguyen, directorul executiv al Vinh Nguyen Tuan Loc Commodities.
„Branduri precum JDE Peet (proprietarul brandului Douwe Egberts), Nestlé și altele au suportat (anterior n.r.) majorările de prețuri ale materiilor prime. Dar acum sunt aproape de un punct de cotitură. Mulți dintre ei se gândesc la o creștere a prețurilor în supermarketuri în [primul trimestru] al anului 2025”, a declarat el pentru BBC.
La un eveniment pentru investitori organizat în noiembrie, un executiv de top de la Nestlé a spus că industria cafelei se confruntă cu „vremuri dificile”, recunoscând că gigantul va trebui să ajusteze prețurile și dimensiunile pachetelor. „Nu suntem imuni la prețul cafelei, dimpotrivă”, a spus David Rennie, șeful brandurilor de cafea Nestlé.
Secetă și ploi abundente
Ultimul record negativ pentru producția de cafea a fost stabilit în 1977, după ce o ninsoare neobișnuită a devastat plantațiile din Brazilia.
„Îngrijorările legate de recolta din 2025 din Brazilia sunt principala cauză”, a spus Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank. „Țara a experimentat cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie (...)”
Nu doar plantațiile de cafea din Brazilia, care produc în mare parte boabe de Arabica, au fost afectate de vremea nefavorabilă. Stocurile de Robusta sunt, de asemenea, pe cale să scadă, după ce plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător de această varietate, au fost afectate de secetă și ploi abundente.
Cafeaua este a doua cea mai tranzacționată marfă la nivel global ca volum, după țiței, iar popularitatea sa crește. De exemplu, consumul în China s-a dublat în ultimul deceniu.
Fără precedent
Traderii susțin că această creștere a fost determinată de companiile care procesează boabele de cafea, pe măsură ce încearcă să-și asigure stocurile în fața unei posibile crize de aprovizionare și a incertitudinii privind directiva UE, potrivit Financial Times.
Directiva UE anti-defrişări (EUDR), care trebuia să intre în vigoare pe 30 decembrie, cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor. Însă legea a fost criticată de mai multe țări, precum Indonezia, Brazilia și Malaezia, fapt ce a determinat Comisia Europeană să amâne aplicarea acesteia cu un an.
„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat Tomas Araujo, asociat la brokerul StoneX. „Această problemă nu va fi rezolvată anul acesta, iar din acest motiv prăjitorii (companiile care procesează boabele de cafea n.r.) au intrat în panică.”
Situația vine după trei ani consecutivi de deficit de ofertă pentru boabele de robusta, din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Vietnam, cel mai mare producător mondial de robusta. Recolta de arabica din Brazilia pentru sezonul 2025-2026 se preconizează că va fi sub așteptări, exact când industria se baza pe ea, a adăugat Araujo.