Telemunca și dreptul la deconectare se află pe agenda Uniunii Europene. De ce sunt importante pentru angajați

Alexandru Gologan Data publicării:
ue munca
sursa: shutterstock.com/

Comisia a lansat prima etapă de consultare a partenerilor sociali europeni cu scopul de a seta direcția de acțiune pentru asigurarea unui mediu echitabil în privința telemuncii și dreptului la deconectare.

Parlamentul European a cerut Comisiei o directivă care să permită celor care lucrează de la distanţă să se deconecteze în afara orelor de lucru şi să se abţină de la a răspunde la apeluri sau e-mailuri în afara programului de lucru, însă iniţiativa este blocată după eşecul negocierilor dintre patronatele şi sindicatele europene.

"Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali pentru a strânge opinii. Comisia rămâne angajată să acţioneze asupra acestui aspect crucial al vieţii profesionale pentru a prezenta o propunere legislativă eficientă şi echilibrată. Telemunca şi dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE. Deşi mai sunt multe de făcut, putem fi mândri de progresele pe care le-am obţinut", a declarat comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.

Munca la distanță aduce multe oportunități, dar și unele provocări. Deși poate permite aranjamente flexibile, ridică întrebări cu privire la modul în care sunt garantate drepturile lucrătorilor într-un mediu de lucru digitalizat. Asigurarea unor condiții adecvate de muncă, sănătate și securitate este necesar, deoarece telemunca implica riscul unei culturi a lucrului neîncetat. Astfel, această situație în care unele persoane au depășit norma de lucru a condus la inițiativa dreptului la deconecate, prin care se stabilesc limite clare între viața profesională și cea privată, atunci când lucrul nu se desfășoară la birou.

Luxemburghezul a reamintit că executivul european a prezentat iniţiative legislative pentru a îmbunătăţi calitatea stagiilor din Uniunea Europeană şi pentru a le permite tinerilor "să înveţe noi competenţe şi să găsească un loc de muncă de bună calitate".