"Secretele" vizitelor lui Iohannis sunt publice la Finanțe: pe Africa a dat 4,2 mil. de lei. De câți bani a făcut vizite în 2024
În noiembrie 2023, vizita în Africa a președintelui Klaus Iohannis stârnea scandal în țară după refuzul lui de a spune cât costă vizitele externe cu avioane private de lux. Președintele a indicat că astfel de informații sunt clasificate, însă ele apar public și legal în execuția detaliată pe care Administrația Prezidențială o trimite lunar la Ministerul Finanțelor. Apar și cheltuielile din 2024.
Potrivit execuție bugetare detaliate, călătoriile externe ale președintelui au însumat 41 de milioane de lei, până la sfârșitul lui noiembrie 2023, luna în care el a vizitat Africa. Erau cu 4,2 milioane de lei mai mari decât în luna precedentă. Este de notat că la acea dată (și în general) costul deplasărilor externe este de departe cea mai mare sumă cheltuită de Administrația Prezidențială. Pe locul al doilea în cheltuieli, la mare distanță, sunt salariile instituției, cu 28,4 de milioane de lei la data de referință, restul cheltuielilor fiind insignifiante prin comparație cu acestea două, arată execuția bugetară detaliată.
Totalul cheltuielilor cu președintele României s-a ridicat pe întregul an la 116,2 milioane de lei, ceea ce ne arată că vizitele în străinătate au ocupat nu mai puțin de 35,5% din tot bugetul Administrației Prezidențiale.
Anul acesta, potrivit execuției bugetare actualizate, vizitele externe au costat deja buzunarul public 12,4 milioane de lei, până în mai. Iohannis a avut anul acesta două vizite mai lungi, în SUA și în Coreea de Sud, restul fiind în Europa. Una în Franța, una în Lituania și mai multe la Bruxelles.
Controversatele costuri ale vizitelor președintelui
Președintele României, Klaus Iohannis, a mers în perioada 14-23 noiembrie 2023 într-o serie de vizite în Africa: vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde şi vizită oficială în Republica Senegal.
Mai multe instituții de presă l-au întrebat atunci pe președinte cât a costat turneul african. Vizita a fost percepută în țară mai mult ca o excursie decât o vizită oficială, de vreme ce agenda ei a rămas în obscuritate.
Opinia publică și-a îndreptat atenția, în aceste condiții, spre costurile turneului, fiind alimentată și de faptul că președintele preferă să zboare în călătoriile externe cu avioane private. Obicei la care nu a renunțat nici anul acesta. El a folosit din nou un avion privat de lux într-o vizită oficială pentru a ajunge în Coreea de Sud, iar restul delegației române a mers cu un zbor de linie, în condițiile în care bugetul României este unul puternic deficitar. „Nu știu cum definiți un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a răspuns atunci șeful statului. Execuția bugetară arată că suma cheltuită pe deplasări externe până în martie 2024 a fost de 4,49 milioane de lei, iar până în aprilie, luna vizitei în Coreea de Sud, a ajuns la 7,25 milioane de lei, o diferență de aproape 3 milioane de lei.
Revenind la vizita în Africa, Administrația Prezidențială a comunicat atunci, că detaliile privind costurile deplasării lui Klaus Iohannis cu un avion privat în Africa intră „sub incidența informațiilor clasificate”. Răspunsul vine după ce șeful statului anunțase că „va instrui” biroul de presă de la Cotroceni să facă „o informare conform legii” cu privire la aceste costuri. Așa cum am subliniat mai sus, costurile deplasărilor președintelui sunt publice.