Războiul comercial, în faza de atac: SUA majorează drastic tarifele pentru importurile din China. Mașinile electrice, taxate cu 100%

Dragoș Comache Data publicării:
razboi comercial
Foto: Profimedia

Războiul comercial dintre Statele Unite și China se intensifică. Președintele Joe Biden a majorat taxele vamale pentru importuri din China în valoare de 18 miliarde de dolari dintr-o serie de sectoare considerate strategice pentru securitatea națională. Aceasta este o încercare de a încetini dezvoltarea tehnologiilor critice de către Beijing și de a susține producția din SUA.

Casa Albă va crește tarifele pentru importurile de oțel și aluminiu, semiconductori de generație mai veche, vehicule electrice, componente de baterii și produse medicale. Acestea vor intra în vigoare în următorii doi ani, potrivit CNN.

Din acest an, administrația americană crește taxele vamale pentru mașinile electrice importate din China de la 25% la 100%, cele pentru panouri solare se vor dubla, de la 25% la 50%, iar tarifele pentru baterii litiu-ion și componente pentru baterii vor crește de trei ori, de la 7,5% la 25%. Aceeași creștere se va înregistra și pentru importurile de oțel și alumniu.

Pentru anumite minerale critice, care până acum nu aveau taxe vamale, vor fi introduse tarife de 25%.

Din 2025, importurile de semiconductori din China vor taxate cu 50%, față de 25% în prezent.

De asemenea, pentru prima dată, vor fi introduse taxe vamale de 25% pentru macaralele portuare și de 50 la sută pentru importurile de seringi și ace medicale. Mănușile medicale și unele măști respiratorii vot fi taxate cu 25%.

Este de așteptat însă ca măsura să aibă un impact limitat asupra industriei din China, potrivit Reuters.

De exemplu, în primul trimestru al anului, Statele Unite au importat doar 2.217 mașini electrice din China. Toate au fost marca Polestar, deținută de grupul Geely prin intermediul subsidiarei Volvo.

În ceea ce privește panourile solare, companiile chinezești au exportat în SUA componente de 3,35 de milioane de dolari, adică mai puțin de 0,1% din exporturile acestor produse. În același timp, Statele Unite au importat panouri solare complete de 13,2 milioane de dolari, care reprezintă doar 0,03% din exporturile de panouri solare ale Chinei.

Oficialii americani mai arată că produse de oțel și aluminiu în valoare de peste un miliard de dolari vor fi afectate de majorarea tarifelor.

În cazul produselor medicale suma este mai consistentă. Datele Organizației Mondiale a Comerțului arată că în 2022 China a exportat către SUA produse medicale în valoare de aproape 31 de miliarde de dolari, adică aproximativ o cincime din exporturile de echipamente medicale ale companiilor chineze. Nu se știe însă care e valoarea exactă a produselor care sunt vizate de această măsură.

Dar, datele oficiale arată că noile tarife vor afecta bunuri de 18 miliarde de dolari. Acesta este o parte relativ mică din comerțul dintre cele două state.

Anul trecut, Statele Unite au importat bunuri din China în valoare de 427 de miliarde de dolari și au exportat mărfuri de 148 de miliarde de dolari către a doua economie a lumii. SUA întregistrează astfel un deficit comercial uriaș, care persistă de zeci de ani, și care a devenit un subiect din ce în ce mai sensibil la Washington.

Oficialii Casei Albe dintr-o varietate de agenții și-au exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni cu privire la subvențiile pe care Beijingul le acordă unor industrii, precum cea a producției de energie verde.

Ei susțin că subvențiile ajută companiile chineze să producă în exces produse ieftine, cum ar fi panouri solare și vehicule electrice, care depășesc cererea internă. Dacă firmele nu pot vinde acest surplus pe plan intern, vor inunda piețele globale, ceea ce va îngreuna dezvoltarea industriei în alte țări, arată CNBC.

Și secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în martie că supracapacitatea de producție a Chinei denaturează prețurile și modelele de producție globale, dăunează firmelor și muncitorilor americani, precum și a firmelor și muncitorilor din alte părți ale lumii.

Din acest motiv, a fost important să existe o creștere suficient de mare a tarifelor pentru a asigura condiții de concurență echitabile, arată un înalt oficial al administrației Biden.

Însă, Washingtonul așteaptă acum și replica Beijingului. După de administrația Trump a introdus primele tarife vamale pentru importurile din China, Beijingul a aplicat taxe pe exporturi americane în valoare de peste 101 miliarde de dolari. Represaliile au afectat 294.000 de locuri de muncă legate de export din Statele Unite.