Războaiele, datoriile, pandemia și criza climatică întârzie obiectivele ONU de combatere a sărăciei extreme, avertizează Banca Mondială
Având în vedere situațiile limită cu care se confruntă omenirea, precum războaiele, pandemia de Covid-19, nivelul ridicat al datoriei publice și schimbările climatice, obiectivul de a eradica sărăcia extremă până în 2030 este imposibil de atins, avertizează Banca Mondială într-un raport.
Instituția cu sediul la Washington a declarat că, pe baza tendințelor actuale, va fi nevoie de mai mult de trei decenii pentru a scoate din sărăcie cele aproape 700 de milioane de persoane care trăiesc cu mai puțin de doi euro pe zi.
Rata globală a sărăciei a scăzut semnificativ datorită creșterii economice rapide a Chinei, de la 38% în 1990 la 8,5% în 2024, dar ritmul progresului a încetat din 2019, iar cifra este de așteptat să scadă doar modest, la 7,3%, până în 2030, se menționează în raportul denumit sugestiv Poverty, Prosperity and Planet (“Sărăcia, Prosperitatea și Planeta”).
„După decenii de progres, lumea experimentează eșecuri serioase în lupta împotriva sărăciei globale, ca rezultat al unor provocări intersectate, care includ creșterea economică lentă, pandemia, datoria ridicată, conflictele și fragilitatea, și șocurile climatice. În mijlocul acestor crize suprapuse, o abordare de tipul „business-as-usual” nu va mai funcționa. Avem nevoie de un plan de dezvoltare fundamental nou dacă vrem cu adevărat să îmbunătățim viețile și mijloacele de trai ale oamenilor și să protejăm planeta”, a declarat Axel van Trotsenburg, directorul general al Băncii Mondiale, potrivit The Guardian.
În plus, raportul subliniază că va dura și mai mult – mai bine de un secol – pentru a atinge un obiectiv mai ambițios de a ridica veniturile peste pragul de 6,85 dolari pe zi, considerat a fi pragul sărăciei pentru țările cu venituri medii-superioare.
Banca definește economiile cu venituri medii-superioare drept acelea cu un venit pe cap de locuitor între 4.466 și 13.845 de dolari pe an – un grup de țări care include Argentina, Botswana și China.
În prezent, 3,5 miliarde de oameni – aproape jumătate din populația lumii – trăiesc cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi, iar creșterea populației arată că numărul persoanelor sărace, după acest criteriu, nu s-a schimbat aproape deloc din 1990.
„Având în vedere că cei mai bogați 1% acumulează mai multă bogăție decât 95% din populația globală, nu este de mirare că va dura un secol să punem capăt sărăciei. Reducerea rapidă și radicală a inegalității în fiecare țară ar trebui să fie prioritatea absolută a Băncii Mondiale”, a spus Max Lawson, șeful politicii de inegalitate la Oxfam.
Banca Mondială a mai spus că aproape una din cinci persoane la nivel global ar putea experimenta un șoc climatic sever în timpul vieții lor, din care le va fi greu să se recupereze. Aproape toate persoanele expuse la evenimente meteorologice extreme în Africa subsahariană riscă să experimenteze pierderi privind bunăstarea din cauza vulnerabilității.