FMI: Datoria publică la nivel mondial este în creștere. Eforturile actuale de consolidare bugetară sunt insuficiente

Alexandru Gologan Data publicării:
fondul monetar international
sursa: shutterstock.com/

Datoria publică la nivel mondial ar urma să crească şi să depăşească, pentru prima dată, pragul de 100.000 de miliarde de dolari în acest an, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI), cu ocazia publicării ultimului raport de analiză a finanţelor publice.

Datoria publică mondială va ajunge la 93% din Produsul Intern Brut mondial până la finalul anului şi se va apropia de 100% din PIB-ul mondial până în 2030. Asta ar însemna depăşirea pragului de 99% din PIB-ul mondial, atins în perioada pandemiei. Ar însemna, de asemenea, o creştere de 10 puncte procentuale faţă de situaţia din 2019, înainte ca pandemia să ducă la explozia cheltuielilor guvernamentale.

Raportul FMI subliniază că există motive suficiente pentru a crede că viitoarele nivele de îndatorare vor fi mai mari decât se anticipează în prezent, unul dintre motive fiind dorinţa de a cheltui mai mult în SUA, cea mai mare economie a lumii.

„Incertitudinea cu privire la politica fiscală a crescut şi liniile roşii cu privire la taxare au devenit mai înrădăcinate. Presiunile de cheltuieli pentru a răspunde la tranziţia ecologică, îmbătrânirea populaţiei, îngrijorările de securitate şi provocările de dezvoltare pe termen lung sunt în creştere", precizează documentul.

Proiecţiile privind evoluţia datoriei tind să subestimeze rezultatul real cu o marjă semnificativă, deoarece guvernanții au o viziune optimistă asupra problemei în viitor.

„Experienţa ne arată că proiecţiile de îndatorare au tendinţa de a fi mult prea optimiste, fie pentru că guvernele au o viziune optimistă cu privire la creşterea economică, fie pentru că reformele bugetare nu sunt niciodată puse în practică în mod complet", a subliniat Era Dabla-Norris, director adjunct la Departamentul de afaceri bugetare din cadrul FMI.

În acest context, FMI şi-a reluat apelul pentru mai multă consolidare fiscală și a subliniat că eforturile actuale, echivalente cu o medie de 1% din PIB în perioada 2023-2029, sunt insuficiente pentru a reduce sau stabiliza datoriile publice.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, un efort cumulat de consolidare fiscală echivalent cu 3,8% din PIB ar fi necesar în fiecare an până la finele deceniului, pentru atingerea obiectivului de reducere a datoriilor publice, însă în SUA, China şi alte ţări unde PIB-ul nu este preconizat să se stabilizeze, ar fi nevoie de o consolidare fiscală mult mai mare.