Poşta Română a început distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. Cum se recalculează pensiile
Poșta Română a început vineri distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toți beneficiarii din țară. Peste 3,8 milioane de pensii, respectiv 82,56%, au fost majorate.
Compania Naţională ''Poşta Română'' a anunțat că 10.000 de poştaşi au plecat pe teren pentru a înmâna "documentele mult aşteptate" beneficiarilor. În următoarele două săptămâni, factorii poştali vor distribui toate cele aproximativ 4,6 milioane de documente, cu o medie de 500.000 de plicuri înmânate zilnic.
Procesul de distribuire a deciziilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024.
Guvernul a recalculat 4.609.830 de pensii, iar de la 1 septembrie, pensiile se vor majora pentru 82,56% dintre pensionarii din sistemul public, respectiv pentru 3,8 milioane de persoane. Pentru persoanele care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.
Potrivit sursei citate, în cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, plicul poate fi ridicat ulterior de la oficiul poştal la care este arondat.
Cum se face recalcularea pensiei din 1 septembrie 2024
Majorarea pensiilor se realizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, și depinde de procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul statului sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, unde se acordă valoarea cea mai avantajoasă.
Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă un procent din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. În anul 2024, valoarea punctului de pensie este 2.032 lei.
Raportându-se la valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință (VPR) la data intrării în vigoare a noii legi privind recalcularea, va fi de 81 lei. VPR se calculează împărțind valoarea punctului de pensie 2.032 lei la 25, respectiv numărul de ani minim pentru pensionare.
Principiile care au stat la baza recalculării pensiilor:
- Principiul contributivității, consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.
- Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii, un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stablitatea în câmpul muncii.
Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este: VPR x Număr total de puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit efectiv la sistemul de pensii) + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.
Punctele stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani):
- 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
- 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.
Punctele asimilate/necontributive:
- Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș;
- Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora;
- Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil.
Punctaj lunar pentru perioadele asimilate poate fi:
Pentru studiile universitare, serviciul/stagiul militar, concediu de creştere a copilului = 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.
Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate:
- 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
- 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
- 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.
Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:
- cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
- cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
- cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.
Calculul pensiei are în vedere venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, dar și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.
Punctele se vor acorda doar pentru anii contribuitivi care nu se suprapun și cu anii de pensie.