Nu toate costurile sunt clasificate: Președintele României consumă curent și gaze de 250.000 de lei pe lună

Sorin Andone Data publicării:
klaus iohannis
Klaus Iohannis în vizită la Casa Albă. Foto: Profimedia

Electrica Furnizare, companie la care cel mai mare acționar este statul, a câștigat un contract pe un an de livrare gaze către Administrația Prezidențială (AP), cu o ofertă de 1,3 milioane lei pentru 5.200 MW furnizați.

La momentul lansării licitației, AP estima că prețul maximal al contractului ar fi fost 1,4 milioane lei. Pe lângă statul român, care deține 49% din acțiunile Electrica, al doilea cel mai mare acționar al Electrica este BERD, care deține 5%.

În mod obișnuit, Electrica își desfășoară activitățile pe piața energiei electrice, dar are și licență de furnizare gaze. În urmă cu două săptămâni, Administrația Prezidențială desemna Hidroelectrica furnizorul de electricitate pentru Palatul Cotroceni, cu o ofertă de 1,6 milioane de lei pentru un an.

Avem așadar acum costurile totale cu energia, gaze și electricitate ale președintelui, care sunt de 3 milioane lei pe an, adică, în medie 250.000 de lei pe lună.

Nu toate costurile președintelui României sunt publice. De exemplu, Administrația Prezidențială a comunicat repetat , inclusiv la o solicitare Digi24, că detaliile privind costurile de transport ale deplasărilor lui Klaus Iohannis intră „sub incidența informațiilor clasificate”.

Klaus Iohannis declara în Africa, pentru Libertatea, că deplasările sale externe „vin cu nişte cheltuieli” și a promis că va „instrui” biroul de presă să „dea o informare conform legii”.