Modificare a Codului Muncii: Noi date ar putea fi introduse în Revisal

G.C. Data publicării:
muncă
sursa: shutterstock.com/

O propunere de modificare a Codului Muncii, analizată de profit.ro, prevede că noi date ar putea fi introduse în Revisal, registrul general de evidență a angajaților. Angajatorul va avea obligația să scrie nivelul şi specialitatea formelor de studiu absolvite ale angajatului, începând cu ultima formă de învăţământ obligatoriu.

În Revisal, registrul general de evidență a angajaților, se găsesc toate contractele individuale de muncă ale tuturor salariaților unei firme, angajatorul având obligația de a înființa un registru general de evidență a salariaților și de a-l completa în timp real.

Astfel, noul proiect prevede înscrierea în Revisal a nivelului și a specialității formelor de studiu absolvite de un angajat pentru a oferi o imagine completă asupra calificărilor și competențelor forței de muncă.

De asemenea, autoritățile și Institutul Național de Statistică pot utiliza datele din Revisal pentru rapoarte și statistici despre piața muncii, nivelul de educație al forței de muncă și alte aspecte pentru dezvoltarea politicilor publice, mai arată sursa citată. Mai mult, datele pot fi folosite pentru monitorizarea tendințelor în educație.

Până la sfârșitul acestui an și salariații vor putea avea acces online la Revisal. Guvernul a aprobat încă din septembrie 2022 procedura de acces online a angajaților și a foștilor angajați la datele din registrul general de evidență a salariaților (REGES sau aplicația Revisal). Executivul preciza atunci că reglementările vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare și noul sistem informatic.

Anul acesta, în luna iunie, ​Inspecția Muncii a desemnat firmele câștigătoare ale licitației pentru realizarea noului REGES, care va înlocui actualul sistem tehnologic Reges/Revisal. Noul sistem IT trebuie să fie gata până la finele acestui an.