Ministrul Agriculturii propune înfiinţarea unui comitet de monitorizare a preţurilor şi accesului produselor româneşti la raft
Preţurile alimentelor, adaosurile comerciale şi accesul produselor româneşti pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat joi pentru Agerpres că nu s-a renunţat la propunerea plafonării adaosului comercial la toate produsele procesate în România, dar această iniţiativă de monitorizare îşi propune să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele româneşti. Dacă va funcţiona „foarte bine", acest mecanism va fi prelungit.
„Ieri (miercuri n.r.) am avut o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii. Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile”, a declarat Barbu, potrivit Agerpres.
Astfel, în cazul în care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentanţii acestuia posibilitatea listării şi va lua decizia de a pune pe raft aceste produse româneşti.
„Practic, este pentru prima oară când se realizează în acest lanţ procesator-retail-minister, un comitet care să rezolve cu adevărat problemele procesatorilor. Mai mult de atât, analizează clar orice practică comercială neloială, astfel încât să nu mai vedem aceeaşi categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din România să aibă un adaos comercial mai mare. Aceleaşi categorii trebuie să aibă acelaşi adaos comercial”, a mai zis ministrul.
Barbu a mai spus că Ordinul prin care se va înfiinţa comitetul de monitorizare ar putea să fie finalizat vineri, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a acestui comitet.
Plafonarea adaosului comercial
Recent, Florin Barbu a declarat într-o conferință de presă că proiectul de ordonanţă pentru plafonare urmează să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern.
„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de... Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.
Ministrul Agriculturii a mai spus atunci că, în opinia sa, piaţa nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse.
„Nu mă tem deloc că piaţa va fi destabilizată, pentru că atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparenţă prima ordonanţă, foarte mulţi analişti economici, foarte mulţi retaileri, spuneau că va fi penurie de alimente, că această ordonanţă nu-şi va produce efectele, însă aceasta a produs efecte, lucru spus de către Consiliul Concurenţei. Mai mult de atât s-a dublat vânzarea acestor produse, inflaţia în România în sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 - 10,9%, iar în momentul de faţă este la aproape 4,5%”, a subliniat Barbu.
Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti se va traduce în preţuri mai mici la raft şi vânzări în creştere pentru magazine, consideră Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - BIO România. Măsura anunțată de ministrul Agriculturii naște dezbateri în mediul public: Federaţia Romalimenta spune că o această măsură este nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil care să o fundamenteze, iar Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) respinge orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar”.