Adaosul comercial va fi plafonat pentru produsele procesate în România. „Intervențiile de acest gen fac rău piețelor”, spune AMRCR

G.C. Data publicării: Data actualizării:
produse alimentare
sursa: shutterstock.com/

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial. În acest context, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) spune că respinge orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar”.

Barbu a declarat într-o conferință de presă că proiectul de ordonanţă pentru plafonare urmează să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior va fi aprobat în Guvern.

„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei. Nu pot să vă spun că în data de... Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti. 

Ministrul Agriculturii a mai spus atunci că, în opinia sa, piaţa nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse. 

„Nu mă tem deloc că piaţa va fi destabilizată, pentru că atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparenţă prima ordonanţă, foarte mulţi analişti economici, foarte mulţi retaileri, spuneau că va fi penurie de alimente, că această ordonanţă nu-şi va produce efectele, însă aceasta a produs efecte, lucru spus de către Consiliul Concurenţei. Mai mult de atât s-a dublat vânzarea acestor produse, inflaţia în România în sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 - 10,9%, iar în momentul de faţă este la aproape 4,5%”, a subliniat Barbu. 

Drept răspuns, având în vedere declarațiile ministrului, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) anunță joi că respinge categoric orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, întrucât „intervențiile de acest gen fac foarte rău piețelor pe întregul lanț alimentar”.

„Menționăm că este deja în vigoare până la 31.12.2024 o OUG de plafonare a adaosului comercial la mai multe categorii de produse alimentare ce a fost prelungită de mai multe ori și care afectează deja piețele de mult timp. Până în prezent, AMRCR nu a fost consultată în niciun fel cu privire la o posibila astfel de măsură abruptă.

Așa cum România s-a angajat la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, precum și în negocierile de aderare la OCDE (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economica), libertatea comerțului trebuie garantată, iar prețul produselor trebuie sa fie exclusiv rezultatul cererii și ofertei, a liberei concurențe pe piață, iar orice măsuri de intervenție asupra mecanismelor economice de formare a prețurilor pentru 'zeci de mii de produse alimentare', va distorsiona grav piața și va crea dezechilibre majore pe termen lung”, arată AMRCR.

Asociația mai menționează că politicile publice de intervenție în mecanismul de formare a prețurilor pot conduce la un sentiment de neîncredere a investitorilor în viitorul economiei românești și pot determina reevaluarea planurilor de investiții sau de expansiune pentru anii următori, începând chiar cu 2025.