Mai multe restricții privind inchirierile pe termen scurt, inclusiv Airbnb: Planul Ungariei de a înăspri regulile se axează pe capitală

G.C. Data publicării:
Airbnb
sursa: shutterstock.com/

Planul Ungariei de a restricționa închirierile pe termen scurt se va concentra pe Budapesta, cu scopul de a atenua criza locuințelor din capitală. Prețul chiriilor a crescut considerabil în Budapesta, parțial din cauza majorării numărului de închirieri pe termen scurt, precum cele promovate de Airbnb și Booking. 

„Guvernul consideră o prioritate revizuirea regulilor Airbnb pentru locuințe”, a declarat luni Ministerul Economiei, potrivit Bloomberg. „Astfel, guvernul dorește să înăsprească regulile privind închirierile pe termen scurt doar în Budapesta.”

Declarația ministerului a venit ca răspuns la o scrisoare deschisă din partea a 26 de organizații turistice din țară, care au cerut guvernului lui Viktor Orban să fie precaut în acest sector, unul dintre principalele motoare de creștere economică.

Locuitorii celui de-al șaselea district din Budapesta au votat în septembrie, într-un referendum, interzicerea închirierilor pe termen scurt de tip Airbnb începând cu 2026, după o creștere a costurilor locuințelor și plângeri ale rezidenților privind zgomotul și gunoiul. Al șaselea district al capitalei Ungariei este una dintre cele mai populare zone pentru Airbnb și servicii similare, având peste 2.200 de astfel de proprietăți, conform municipalității. În referendum, 54% dintre rezidenți au votat pentru interzicerea acestora. Primarul districtului s-a angajat să adopte legislația până la sfârșitul anului, în conformitate cu rezultatul referendumului local.

Decizia face parte dintr-o reacție globală a rezidenților din zonele turistice împotriva închirierilor pe termen scurt. Criticii susțin că astfel de cazări agravează criza locuințelor prin reducerea ofertei de închirieri pe termen lung și creșterea costurilor. Orașe mari, inclusiv New York, Tokyo, Londra și Paris, au impus restricții în acest sens. În iunie, Barcelona a anunțat planuri de a elimina treptat închirierile pe termen scurt până în 2029.