Luxul se plătește din toamnă. Taxarea marilor averi a fost amânată până pe 30 septembrie

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
marcel bolos
Marcel Bolos, ministrul Finantelor sursa: Inquam Photos / George Călin

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată permite accesul la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

Primele încasări din impozitul pe marile averi ar trebui să le avem la 30 septembrie, până atunci autorităţile locale urmând să notifice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală situaţia cu cei care deţin proprietăţi cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei.

"Guvernul a aprobat în şedinţă ordinară proiectul de ordonanţă de urgenţă care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare şi a conformării voluntare pentru contribuabili (...) Referitor la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat - şi s-a aprobat amânarea acestui termen - până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor.

După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie. Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024.

Se notifică de către autorităţile locale contribuabilii care au proprietăţi cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei. Autorităţile locale comunică ANAF-ului care este situaţia acestor proprietari. ANAF emite deciziile de impunere pentru proprietarii ale căror proprietăţi sunt cu valoarea mai mare de 2,5 milioane lei şi pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi. Cam aceste activităţi le vom desfăşura în perioada următoare", a explicat ministrul Finanțelor.

Marcel Boloş a subliniat că în momentul în care s-a decis această măsură privind "taxa pe lux", bazele de date şi toată informaţia erau la autoritatea locală, în timp ce impozitul urma să fie administrat şi implementat de ANAF şi nu exista interoperabilitatea bazelor de date, relatează Agerpres.