Italia simplifică condiţiile de intrare în ţară a muncitorilor străini și oferă mai multe vize celor care îngrijesc persoane în vârstă

G.C. Data publicării:
italia lpcuri de munca
sursa: shutterstock.com/

Italia va oferi anul viitor încă 10.000 de permise de muncă pentru migranții care se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități, a anunțat Guvernul miercuri, în urma adoptării unui nou pachet de norme privind migraţia.

Italia, cu o populație îmbătrânită și o rată a natalității în scădere, se confruntă cu o lipsă acută de îngrijitori, iar organizaţiile de caritate, inclusiv Sant’Egidio Catholic, au făcut demersuri către Guvern pentru a permite intrarea în ţară a mai multor îngrijitori din străinătate, potrivit Reuters.

Astfel, se introduce o cotă suplimentară de 10.000 de permise de muncă în 2025 pentru personalul casnic şi îngrijitori, în special pentru cei care lucrează cu ersoanele în vârstă sau cu handicap. Cota se adaugă celor 452.000 de vize de muncă anunțate pentru perioada 2023-2025, o creştere de aproape 150% faţă de perioada 2020-2022.

Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni a adoptat o serie de măsuri pentru a simplifica condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini. Modificările sunt menite să simplifice procesele pentru angajatori şi cei care caută un loc de muncă, în timp ce sunt înăsprite reglementările pentru combaterea imigraţiei ilegale şi exploatarea migranţilor fără documente.

Pachetul de măsuri include și o măsură împotriva ONG-urilor care efectuează operațiuni de salvare pe mare, indicând că organizațiile care folosesc avioane pentru a identifica bărcile cu migranți trebuie să informeze imediat autoritățile, altfel riscă sancțiuni. Decizia este similară cu cea deja aplicată pentru navele ONG-urilor, care pot fi amendate și reținute în porturi atunci când autoritățile italiene consideră că operațiunile lor de salvare nu au fost corect coordonate cu paza de coastă.

Noul pachet a introdus, de asemenea, măsuri mai stricte de prevenire a fraudei în sistemul de vize pentru migranți, după ce Meloni a avertizat că a fost exploatat în mod fraudulos de grupuri criminale, inclusiv mafia.

Guvernul de la Roma a anunţat că anul viitor va efectua verificări mai dure pentru solicitările de obţinere a permiselor de muncă din ţări considerate că ar avea un risc mai ridicat de fraudă, cum ar fi Bangladesh, Pakistan şi Sri Lanka.