Italia propune creșterea taxei pe turism până la 25 de euro pe noapte. Guvernul vrea să ajute orașele în criză

G.C. Data publicării: Data actualizării:
italia taxa turism
sursa: shutterstock.com/

Italia ia în considerare o creștere semnificativă a taxelor turistice pentru a ajuta orașele aflate în criză, cu bugete limitate, să își crească veniturile și pentru a-i face pe vizitatori „mai responsabili”, în contextul unei reacții publice tot mai puternice împotriva turismului excesiv. 

Asociațiile din industria hotelieră și de turism sunt revoltate în legătură cu acest plan, care prevede o taxă de până la 25 de euro pe noapte pentru cele mai scumpe camere de hotel, scrie Financial Times

În prezent, taxa variază între 1 și 5 euro de persoană pe noapte.

Cea mai recentă propunere a guvernului, consultată de Financial Times, sugerează creșterea plafonului taxei turistice la 5 euro pe noapte pentru o cameră sub 100 de euro; 10 euro pe noapte pentru camerele care costă între 100 și 400 de euro; 15 euro pentru camerele cu prețuri între 400 și 750 de euro; și 25 de euro pentru camerele care depășesc 750 de euro. 

Barbara Casillo, directorul Confindustria Alberghi, care reprezintă hotelurile mari și lanțurile globale, a avertizat că Italia se confruntă deja cu o concurență acerbă din partea altor destinații europene și ar putea pierde turiști prin creșterea taxelor, pe care le-a numit „deja foarte ridicate”.

„Dacă speriem turiștii care vin la noi, dând impresia că vrem să luăm tot ce putem, nu facem un serviciu țării”, a spus Casillo într-un interviu. „Trebuie să fim foarte atenți”.

„Nu toate taxele sunt o taxă”

Ministerul Turismului, condus de Daniela Santanchè din partidul premierului Giorgia Meloni, a declarat că intenționează să deschidă un „dialog” cu organismele relevante din industrie în septembrie cu privire la „posibila propunere de modificare a taxei turistice”.

„Nu toate taxele sunt o taxă”, a scris Santanchè într-o postare recentă pe rețelele sociale. „În vremuri de turism excesiv, discutăm acest lucru, astfel încât să susținem îmbunătățirea serviciilor și să-i facem pe turiști mai responsabili”.

Marina Lalli, președintele Federturismo, care reprezintă companiile din industrie, s-a plâns de faptul că multe orașe folosesc deja în mod „ilegal” veniturile din taxa turistică pentru a acoperi găurile bugetare. Legea actuală impune orașelor să utilizeze aceste fonduri pentru a plăti bunuri și servicii relevante pentru vizitatorii din afara orașului, precum semnalizarea multilingvă și întreținerea obiectivelor turistice.

„Când reparați străzile care sunt pline de gropi și plătiți cu banii colectați din taxa de turism, este într-adevăr pentru turiști sau este un lucru normal, obișnuit pe care ar trebui să îl faceți în oraș?”, a adăugat ea.

Dezbaterea are loc în contextul în care Italia se confruntă cu o presiune puternică asupra finanțelor publice. Conform previziunilor FMI, datoria țării va ajunge la aproape 140% din PIB în acest an.

Reducerea turismului excesiv sau bani pentru primării?

Sectorul turismului din Italia a cunoscut o revenire puternică după pandemia de coronavirus, asociațiile estimând sosirile de turiști străini în 2023 la 65 de milioane, la egalitate cu nivelurile anterioare pandemiei.

În schimb, mulți italieni sunt îngrijorați de consecințele turismului excesiv, întrucât centrele istorice ale orașelor își pierd caracterul tradițional și tot mai multe apartamente sunt închiriate pe termen scurt.

Vezi și După Barcelona, mai multe orașe europene aplică restricții asupra Airbnb și închirierii apartamentelor în regim hotelier

În 2019, înainte de pandemie, aproape 1.200 de municipalități au colectat un total de 470 de milioane de euro în taxe turistice, potrivit Băncii Italiei. Încasările au crescut la un nivel estimat la 775 de milioane de euro în 2023, după ce guvernul Meloni a decis să permită celor mai populare destinații urbane, cu un număr anual de vizitatori din afara orașului de 20 de ori mai mare decât populația locală, să își majoreze taxele până la 10 euro de persoană pe noapte.

Propunerea guvernului precizează, de asemenea, că fondurile ar putea sprijini colectarea gunoiului, stârnind furia industriei de turism.

„Este foarte important să avem un oraș cu un aspect decent, cel puțin în zonele turistice, dar nu este suficient să folosim banii turiștilor pentru a repara lucruri care se întâmplă în zone în care turiștii nici măcar nu merg”, a declarat Lalli de la Federturismo.

Cu toate acestea, propunerea ar putea fi încurajată de locuitori, care se luptă să facă față numărului copleșitor de vizitatori.

„Turismul afectează natura și întreaga infrastructură a orașului”, a declarat Eike Schmidt, fost director al Galeriei Uffizi din Florența, în prezent membru al consiliului municipal. „Italia este departe de Bhutan, dar este absolut corect să avem contribuții mai mari din partea turiștilor.”